Øye: - Alle piler peker oppover

Femtidsutsiktene for byggenæringen i Norge er meget gode – alle piler peker oppover, sa adm. dir. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret da han innledet på Betongdagen torsdag.

I Norge bygger vi så mye som om vi skulle være 12 millioner mennesker her i landet. I realiteten er vi langt under halvparten. Dette blir selvsagt lagt merke til rundt om ellers i verden hvor pilene går ned.

På Byggedagene i 2008 holdt Øye et tilsvarende foredrag. Da ble han kritisert for at han la frem for optimistiske prognoser. I ettertid ser vi at det vi antydet da er er slått ned i støvlene. Veksten er blitt betydelig større enn det vi sa den gangen. Og veksten fortsetter. Norge og byggenæringen har aldri sett slike prognoser som det vi nå jobber med, sa Øye.

Men det er likevel nok av utfordringer. Det er egentlig ufattelig at mange av de store selskapene i byggenøringen fortsetter jobber med marginer på 3 prosent. De burde kunne tjent betydelig mer om man virkelig tok tak i ett av næringens achillesheler, nemlig produktiviteten.

Det går for sakte
Det var også interessant å høre Katrine Gjerde som er fungerende fagsjef i RIF. Hun redegjorde for status til ”State of the Nations” som ble presentert på Byggedagene i 2010. Denne presentasjonen fikk en enorm mediepublisitet den gangen.

Dette har opplagt ført til at politikerne har våknet, men evaluering av rapporten i 2011 og 2012 viser at politikeren ikke har fulgt opp i den grad de har lovet. Nå er investeringene bl a til samferdsel økt sterkt, men det er likevel ikke nok til å stanse forfallet. Bare til jernbaneformål skulle man hatt 600 milliarder kroner i løpet av neste ti-årsperiode. I Nasjonal transportplan ligger det 150 milliarder. Det er langt fra nok. På veisiden er det satt av 500 milliarder. Det tallet burde være doblet for å sikre en god veistandard.

Mange utfordringer
BNL-sjef Arne Skjelle har sin bakgrunn fra betongnæringen. Han møtte på sin første Betongdag for mer enn 4o år siden. Denne gang snakket han de utfordringene man har i boligpolitikken. Han tok også fatt i regelverket som bremser boligbyggingen.

Når det gjelder produktivitet var han ikke helt enig med Øye. Han mener at det er bedre produktivitet i byggenæringen enn det som kommer frem i makrotallene.

Godt faglig program
På Betongdagen er det som alltid et meget godt faglig program som fenger stor interesse. Det gledelig er at vi denne gangen har sett mange unge mennesker. Det er viktig at man nå sørger for erfaringsoverføringer. Det er fortsatt veldig mange deltakere som har vært med i Betongforeningen både i 30 og 40 år. Mange nærmer seg sterkt pensjonsalderen. Ja, veldig mange aktive medlemmer er for lengst blitt pensjonister.

På Betongdagen denne gang har man satt fokus både på boligpolitikk, på kommunalteknikk, på samferdsel, miljø og teknikk.