Stans byråkratiseringen!

De rødgrønne med statsminister Jens Stoltenberg i spissen elsker byråkrater. Ifølge Aftenposten ansettes den nå flere embetsmenn enn fastleger. Bare i Regjeringskvartalet er det ansatt 534 nye medarbeidere i regjeringskvartalet siden de rødgrønne overtak makten.

Driftsutgiftene i statsetatene har økt med 53 milliarder kroner siden 2005!

Utover i statsapparatet er det også en betydelig vekst. Dette er en konsekvens av alle vedtak regjeringspartiene har gjort som medfører økt kontroll. Det kommer stadig nye hoder på det statlige ”trollet” hver eneste dag. Og hver gang det blir opprettet en ny etat eller ett nytt statlig kontor må man selvsagt rekruttere enda flere byråkrater.

- Det er et problem hvis penger vi bevilger til vei og jernbane blir spist opp av flere ansatte i Jernbaneverket og Veivesenet. Jeg savner en politisk vilje i Regjeringen til å modernisere det statlige apparatet, og evne til å gjennomføre nødvendig effektivisering, sier Sanner til Aftenposten. Vi er helt på linje med Sanner her.

Men til tross for en betydelig vekst i antall stillinger pålegges embetsverket stadig nye oppgaver – og mange klager sin nød. Sykemeldingene øker, og mange truer med å finne seg noe annet å gjøre. Til flere hoder til mindre blir gjort synes å være regelen. Mye av det som blir gjort blir utført av innleide konsulenter. Staten kjøper private tjenester for milliarder av kroner i året.

Når vi vet at mange av datasystemene i staten for lengst er gått ut på dato – og når man ser at nye investeringer er gammeldagse og ubrukelige må man stille spørsmål hva man holder på med.

Driftsutgiftene til departementene og underliggende etater har økt fra 95 milliarder kroner til 148 milliarder kroner fra 2005 til 2012, skriver Aftenposten. Sjokkerende, sier vi.

- Det er oppsiktsvekkende og sjokkerende at Regjeringen ikke aner hvor mange milliarder de bruker på å leie inn konsulenter. Dette viser at Stoltenberg-regjeringen ikke har kontroll over pengebruken, sier Sanner.

Veivesenet er en av de statlige etatene som har vokst aller mest under statsminister Jens Stoltenberg. Antall statsansatte er økt med 12 000 siden de rødgrønne overtok makten i 2005, skriver avisen.

Årsaken til at veivesenet må øke staben skyldes selvsagt at det satses mer på vei. På den annen side øker kravene til saksbehandling. Veivesenet må utrede all verden, og vi vet at det er stor frustrasjon i veivesenet over politikernes reguleringsiver. Det er ikke grenser for hva politikerne vil ha svar på. Mye av dette er rett og slett tøv.