Meteorologer varsler ekstremvær i Nord-Norge

Meteorologisk institutt melder at et polart lavtrykk kan dannes i løpet av onsdag formiddag i området sørvest for Bjørnøya. Det kan treffe kysten av Troms og Vest-Finnmark natt til torsdag eller torsdag morgen.

Polare lavtrykk er intense og kortvarige ekstremvær, som kan få fatale konsekvenser og gjøre store skader, advarer meteorologene.

Erfaringsmessig gir denne værtypen skiftende vind og kraftige snøbyger. I løpet av onsdag er det størst fare for vind over 20 sekundmeter, som tilsvarer liten storm eller mer, ute til havs på bankene utenfor Troms, Tromsøflaket og Hjelmsøybanken, og i områdene lenger nord, ifølge varselet.

Meteorologisk institutt har i samarbeid med det nye statlige informasjons- og overvåkingssystemet BarentsWatch utviklet nye beregningsmodeller, som gir markant bedre varsler for denne typen ekstremvær.

– Varselet som nå går ut er det aller første i sitt slag i Norge. Det bygger på helt ny metodikk og en splitter ny værvarslingsmodell, så resultatet må ses på som høyst eksperimentelt, men likevel reelt, sier statsmeteorolog Gunnar Noer ved Meteorologisk institutt.

Varsling av polare lavtrykk har tradisjonelt vært krevende av to årsaker: Det er vanskelig å forutsi, og de utvikler seg svært raskt.