Mange branner i asylmottak

Utlendingsdirektoratet setter i verk flere tiltak for å få ned antall branner i asylmottak.

Nye tall viser at det brenner om lag dobbelt så ofte per beboer i mottak som per innbygger i Norge. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var over 177 små og store branner i asylmottak fra 1998-2010.

For drøyt halvparten av alle brannene er årsaken ukjent. Men der DSB har registrert årsaken, er 37 prosent påsatt, 19 prosent skyldes feil bruk, 17 prosent skyldes åpen ild og 12 prosent elektrisk anlegg, ifølge UDI.

Brannene er heldigvis sjelden omfattende og slukkes som oftest raskt.
Det er mottakene som er ansvarlige for brannsikkerheten i de bygningene de driver, men UDI stiller strenge krav til hvordan dette skal ivaretas.

I disse dager holder UDI en brannsikkerhetskonferanse der 101 av 105 asylmottak blant annet møter representanter fra Norsk brannvernforening og brannvesenet. Hensikten er at mottakene skal bli oppdatert innen brannsikkerhet og dele kunnskap med hverandre.

– Rundt tre firedeler av mottaksbrannene skyldes beboernes egen atferd. Det er derfor ekstra viktig å øke kunnskap om brannfare og endre holdninger til brannvern, sier avdelingsdirektør Gry Aalde i region- og mottaksavdelingen i UDI.