Skanska-sjef: Det tyngste er å se hvor hardt en dødsulykke rammer

Dødsulykker på byggeplass har satt dype spor hos Skanska Norges toppsjef Anders Danielsson.

Mandag gikk startskuddet for Skanskas åttende globale sikkerhetsuke. 53 000 egne ansatte og minst like mange ansatte hos underleverandørene, tar nå del i det som er ett av verdens største sikkerhetsarrangementer.

– Skal vi lykkes med vår nullvisjon, må vi få alle til å tenke på sin egen og sine kollegaers sikkerhet. Det er mulig å komme et godt stykke på vei gjennom riktig sikkerhetsutstyr, men det er først og fremst kultur og holdninger vi må gjøre noe med om vi skal komme helt i mål, sier Anders Danielsson til Byggeindustrien.

Danielsson vet altfor godt hvor store konsekvensene kan bli når ulykken først rammer på en bygge- eller anleggsplass. Kreftene som er i sving er enorme.

– Jeg har vært 22 år i Skanska-systemet, og jeg har selv sett mange uønskede hendelser ute på prosjekt. Og som leder har jeg dessverre vært nødt til å dra ut på flere dødsulykker. Det er en fryktelig opplevelse, forteller Danielsson.

Han sier hendelsene har satt dype spor.

– Det som først og fremst slår en er hvor hardt en dødsulykke rammer kollegaer og familier og alle som var rundt den forulykkede personen, sier Anders Danielsson.

– Samtidig føler at man har et personlig ansvar, og at dette er noe man som leder må jobbe hardt med.

Han har sett en positiv utvikling i Skanska Norge i år.

 – Men man kan aldri være fornøyd og slappe av. Vi bygger hus og hjem, veier og jernbaner, men det aller viktigste for oss er at alle kommer seg hjem fra arbeid hver dag. Det skal være en selvsagt ting.

Skanska har identifisert seks kritiske risikofaktorer som de retter sitt forebyggende arbeid spesielt inn mot:

* Fall fra stor høyde

* Løfteoperasjoner

* Menneske-maskin-konflikt

* Konstruksjonssvikt

* Brann og eksplosjoner

* Kontakt med elektrisk spenning

Under sikkerhetsarrangementet i Schweigaardsgate tirsdag var det først og fremst løfteoperasjoner som ble vektlagt.

120 medarbeidere fra byggeprosjektet ble samlet til å overvære ”Løftet”, en seanse der visuelle hjelpemidler ble tatt i bruk for å nå ut til fremmedspråklige arbeidere. Riktig signalbruk, riktig stropping og riktige arbeidsvinkler ble gått gjennom og filmet, slik at alle de 4.400 ansatte i Skanska Norge skulle få ta del i den samme opplæringsseansen.

Opplegget ble godt mottatt på byggeplassen.

– Sikkerhetsuka er med på å bevisstgjøre alle. Alt arbeidet som legges ned i sikkerhet, er noe som kommer oss ansatte til gode, sier grunnarbeider og forskalingssnekker Odd Arne Hoksrud i Skanska.

Han har jobbet i næringen i 30 år og har merket stor endring i både sikkerhetsfokus og holdninger ute på byggeplassene.

– Det er ikke så grusomt mange år siden det var langt mer cowboytilstander enn det er i dag. Med det samme HMS-fokuset kom for fullt i næringen, var det nok mange av oss syntes det var litt rart. Men det har skjedd noe med HMS-holdningene, spesielt de siste 5-10 årene. Jeg tror vi er på riktig vei, men vi kan aldri bli gode nok, mener Hoksrud.