Tomtefestesaken: - Må finne balansert løsning

- Vi er glade for at anken ikke ble tillatt fremmet til behandling i Storkammeret, og at Menneskerettsdomstolens dom av 12. juni 2012 nå er endelig, sier styreleder Olav A. Veum i Norges Skogeierforbund.

- Vi mener at lovgiver nå må starte arbeidet med å endre tomtefestelovens § 33, og finne fram til en balansert løsning som gir både grunneier og tomtefester del i verdistigningen. Skogeierforbundet forventer å bli involvert i denne prosessen framover, sier Veum.

Han mener videre det vil være uheldig om det midlertidige lovforslaget om tomtefestelovens § 33 blir vedtatt. Både grunneiere og tomtefestere har behov for forutsigbarhet, og derfor er det viktig at arbeidet med en varig løsning må starte opp nå, sier Veum.

Tomtefesteloven paragraf 33 gir i dag 100 prosent av verdistigningen til fester og intet av verdistigningen til eier av tomten. Den europeiske menneskerettsdomstolen fant at tomtefesteloven § 33 krenker Menneskerettskonvensjonens bestemmelser om vern av eiendomsrett, og påpekte at det må være en rimelig økonomisk balanse mellom grunneier og fester ved forlengelse av festeforhold. Dommen var enstemmig.