Passivhus-eksperter samlet i Trondheim

Mer enn 400 av Nordens fremste passivhus-eksperter er nå samlet til konferansen Passivhus Norden 2012 i Trondheim.

Innleder Audhild Kvam avd.dir for energibruk hos Enova kunne under åpningen mandag slå fast at det har skjedd mye på de fire årene som har gått siden den årlige konferansen gjestet byen sist.

– Det planlegges stadig flere passivhusprosjekter, og det er ambisjoner også ut over passivhusnivå, reflekterte Kvam. Avdelingsdirektør Audhild Kvam fra Enova ønsket konferansedeltakerne velkommen på vegne av arrangørene SINTEF Byggforsk, Direktoratet for Byggkvalitet, NTNU, Lavenergiprogrammet, Enova og Husbanken. Deltakerne i konferansen representerer et bredt spekter av aktører som jobber innenfor eller opp mot byggebransjen både i Norge og det øvrige Norden.

Cirka en fjerdedel av deltakerne har tilhørighet utenfor Norge.

Selvkritisk Europarlamentariker
Først ute av de eksterne foredragsholderne var den kjente, britiske EU-parlamentarikeren Fiona Hall, som gjennom flere år har kjempet for politiske endringer når det gjelder klima, bygningskvalitet og energieffektivisering i Europaparlamentet.

I sitt foredrag tok hun opp hvor ulikt europeiske politikere har fulgt opp målsettingene og målene bak henholdsvis fornybar- og energieffektiviseringsdirektivene. Med et selvkritisk blikk slo Hall fast at det tar lenger tid enn ønsket å forbedre kontinentets bygningsmasse, og hun pekte på at grunnen kunne være for vagt, satte politiske ambisjoner på området energieffektivisering.

– I ettertid ser vi at målsettingene burde vært bindende. Det har vært for lett for de enkelte lands politikere å utnytte vage målsettinger, og være fleksible på dårligere løsninger der dette var formålstjenlig for den enkelte regjering, inkludert min egen, sa hun.

Trass i mer motstand enn ønskelig sett fra Fiona Halls ståsted, så var hun tydelig på at utviklingen i retning av mer klimariktig- og energieffektiv bygningsmasse går sin gang. 40 prosent av energibruken på kontinentet er knyttet til boliger- og yrkesbygg, så potensialet er stort for klimagassreduksjoner på kort og lang sikt.

- Det er imidlertid viktig å erkjenne at det er en stor utfordring å gjøre noe med den eksisterende bygningsmassen satt opp det siste hundreåret i ulike europeiske land. Her trengs det både forskning og politisk vilje, og dette ser jeg fram til at konferansen diskuterer hvordan kan løses, sa hun.

Ingen detaljer ennå
Etter Halls foredrag var det statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal og regionaldepartementets tur til å orientere deltakerne om tilstanden i norsk klimariktig byggeri.

Sandbakken opplyste at departementet er i ferd med å konkretisere de norske målene når det gjelder passivhus og nær-nullenergibygg i forhold til fremtidige tekniske forskrifter, men han var ikke klar for å offentliggjøre mange detaljer før stortingsbehandlingen starter.

Statssekretæren var positiv til at byggenæringa er offensiv i forhold til å få til markedsendringer og utvikling, og la til at dette var et godt utgangspunkt for de mange som ønsker endring.

- Vi er per i dag ikke i verdenstoppen når det gjelder antall passivhus, men vi har gode forutsetninger for å hevde oss, sa Sandbakken.

Viste fram forbilder
FutureBuilts Birgit Rusten avsluttet fellessesjonen første konferansedag med en gjennomgang av ulike forbildeprosjekter rundt om i Norge. Rusten opplyste at det per i dag er igangsatt eller ferdigstilt cirka 25 prosjekter med bistand fra FutureBuilt, og de neste årene skal man høste erfaring fra nye 25 prosjekter. -Det er mye positivt på gang, ikke minst i aksen Oslo, Bærum, Drammen, sa hun. Konferansen Passivhus Norden fortsetter tirsdag med mange parallelle fagsesjoner.