Lemminkäinen Anlegg jobber på spreng

Lemminkäinen Anlegg jobber på spreng med bygging av en 5,5 km lang vanntunnel og syv enheter for inntak av vann for Sunnhordland kraftlag sitt vannkraftverk Eikemo.

Vannkraftverket ligger i Kvinnherad, mellom Haugesund og Bergen, 700 meter over havnivå. Arbeidet består av å overføre øvre del av Eikemovassdraget til Blådalsvassdraget, som etter planen skal stå ferdig i 2014.

Fra det nye vassdraget skal Eikemo-vannet gjøre nytte for seg i to kraftstasjoner før det ender ut i havet. Dette vil gi Sunnhordland kraftlag en økt produksjon på 62 GWh ren energi – uten at det blir bygd ny dam eller nytt kraftverk. Samtidig er man opptatt av å ferdigstille prosjektet hurtigst mulig for å igangsette produksjon av strøm.

Holder god hastighet
– Eikemoprosjektet er viktig for oss, sier administrerende direktør Hans Olav Storkås som følger utviklingen nøye.

– Vi har nå utført 2/3 av prosjektet og tar sikte på å avslutte i mai 2013. Det er et år før avtalt ferdigstillelse. Dette har stor betydning for Sunnhordland kraftlag fordi produksjonen kan starte vesentlig tidligere, noe som selvfølgelig har innvirkning på deres inntekter og evnen til å levere strøm i markedet, sier Storkås.

- Fjellets beskaffenhet og logistikk knyttet til anlegget er utfordrende, fjellet har vært utrolig hardt å borre i noe som har vært vesentlig for fremdriften. Progresjonen er nå god og vi borrer over 100 meter i uken, sier Storkås.

Optimalisert maskinpark
Lemminkäinen anlegg har spesialisert seg på tuneller innen kraftutbygging og damprosjekter.

Bruken av små tverrsnitt i tunnelprosjekter har hatt mindre fokus de senere årene, noe som medfører at man ofte lager større snitt enn nødvendig. Det bidrar til at man får lavere fremdrift, mer massehåndtering, og økte kostnader.

– Vi har optimalisert vår maskinpark mot små tverrsnitt noe som gir oss et markedsfortrinn. Lemminkäinen har også spesialisert seg på anleggsbetong noe som gjør at vi kan tilby kraftmarkedet komplette tjenester. Dette kombinert med gode kunnskaper innen konstruksjoner i fjellanlegg og svært dyktige medarbeider gir gode resultater, sier Storkås.

Lemminkäinen Anlegg har tidligere ferdigstilt følgende kraftprosjekter: Jøssang Kraftverk, Dalen 1 Kraftverk og Nye Folkedal Kraftverk.