Velstelte prestegårder eller spekulasjon?

Har ledelsen i Opplysningsvesenets fond som er Den norske kirkes store pengebinge, blitt mer opptatt av børs enn katedral? Nå kommer Riksrevisjonen med besk kritikk i følge avisen Vårt Land. I stedet for å bruke penger til spekulative formål burde OVF heller brukt pengene til å sette alle sine eiendommer i skikkelig stand mener nå vi.

Mange prestegårder rundt om i landet er preget av tydelig forfall. Dette er ofte verneverdige og flotte eiendommer som er viktige i mange lokalsamfunn. OVF har ikke prioritert å vedlikeholde og oppdatere disse eiendommene i den stand vi mener at de burde ha gjort.

I stedet har man brukt penger på en lang rekke omstridte prosjekter som også kan være svært risikoutsatte.

Det selges nå unna en rekke gamle hus og prestegårder som fondet eier. I tillegg har OVF fått betydelige midler fra staten. Men for fondet er det for traurig å sette pengene i banken eller å bruke pengene på nødvendig opprusting. De har gått tungt inn i aksjer, eiendom, vannkraft og skog. Dette skal få pengebingen til å vokse i følge Vårt Land.

Opplysningsvesenets fond eier og forvalter verdier for ca. 7 milliarder kroner. Herunder ca. 1 mill. dekar jord og skog, ca. 8 000 festekontrakter (avtaler om leie av tomt), ca. 270 000 m² bygningsmasse, og ca. 2 milliarder kroner i verdipapirer.

OVF har de siste årene økt satsingen innen småkraft og eiendomsutvikling. Dette skjer gjennom datterselskap som OVF har bidratt med betydelig kapital og lån til. De viktigste er Clemens Kraft, Clemens Eiendom, Clemens Eiendomsutvikling, Granavolden Eiendom og Rådhusgaten 1-3.

Ved utgangen av 2011 var det investert 231,6 millioner kroner i, og gitt lån på 146,1 millioner til datterselskapene.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ved Rigmor Aasrud har fått kritikk for ikke å ha fulgt opp OVF godt nok.

Les mer om saken i Vårt Land

http://www.vl.no/samfunn/kirkefond-far-smekk-for-risikabel-pengejakt/