- Et forbilde for fremtidige byggeprosjekter

Flere flinkere til å tenke miljøeffektivt, mener Spenncon-sjefen.

Vulkan-prosjektet er en stor miljøsatsning og et forbilde for fremtidige byggeprosjekter i Oslo. 50 millioner kroner er investert i energieffektive løsninger, og 75 prosent av energibehovet på Vulkan er selvforskynt fra en egen energisentral.

– Vi ser at flere og flere er flinke til å tenke miljøeffektivt i nybygg, og Vulkan-prosjektet er et godt eksempel på dette, sier Ingrid Dahl Hovland, administrerende direktør i Spenncon i en pressemelding.

På sparebluss
Nordre Kvartal er siste byggetrinn på Vulkan. Prosjektet harmoniserer det urbane miljøet med et nytt kjøpesenter, parkeringshus, kontorlokaler og 117 leiligheter.

– Vi ser at miljøeffektive bygg fortsatt er prematurt, men folks bevissthet rundt miljøvennlige løsninger øker og som utbygger finnes det ingen vei tilbake, sier Frode Rønne Malmo, makedssjef i Aspelin Ramm.

Han legger til at 50 millioner er investert i blant annet en egen energisentral med 60 brønner 300 meter under bakken som sørger for selvforsynt energi til Vulkan-byggene.

– En av nøklene til redusert energibehov på Nordre Kvartal er norskproduserte prefabrikkerte betongelementer som blant annet reduserer behovet for energi til oppvarming og kjøling, sier Lars Fjeldstad, prosjektleder for Nordre Kvartal i Spenncon. Betongen utnyttes som teknisk masse ved å lagre varme effektivt om dagen for så å avgi varmen om natten. Motsatt prosess reduserer kjølebehovet på dagtid. Slik kan man spare 20-25 prosent av det totale energiforbruket. I følge Hafslund bruker en vanlig husholdning ca. 10 050 kroner i året på oppvarmning. Ved bruk av prefabrikkerte betogelementer kan man redusere kostnadene til oppvarmning med ca. 2 500 i året.

Fremtidens løsninger
I følge OBOS sin analyserapport fra 2012 trenger Oslo kommune 175 000-250 000 nye boliger innen 2030, og trykket på nybygg er stort.

Oslo kommune har lagt frem en Strategi for energieffektive og klimanøytrale bygg, der kommunen blant annet ønsker å øke antall lavenergi- og passivhus i det private eiendomsmarkedet. Fremtidens Oslo-bygg skal være miljøvennlige, og kommunen må derfor se etter nye løsninger.

Om Vulkan Nordre Kvartal:

Nordre Kvartal er på ca. 29.000 m2.

Ved ferdigstillelse 15.12.2013 vil det finnes 117 leiligheter, et lite kjøpesenter over to etasjer, kontorer og et parkeringshus over fire etasjer som rommer 410 biler.

Det kommer 45 ladestasjoner for el-biler.

Stortinget har kjøpt 38 av leilighetene til sine stortingsmedlemmer.

Andre aktører på Vulkan: Bellona, Westerdals, Dansens hus, Einar Granums Kunstfagskole, Fjeldheim & Partners.

Nordre Kvartal er siste byggetrinn på VulkanBoligene og kontorene har energiklasse B og kjøpesenteret har energiklasse A.

Entreprenør: Veidekke

Utbygger: Aspelin Ramm

Arkitekt: LPO Arkitekter

Spenncon er leverandør av prefabrikkerte betongelementer.