Helt seriøst!

Kong Hammurabi tok ikke lett på byggeslurv. Det var virkelig harde kår for entreprenører som leverte bygg av dårlig kvalitet da kongen regjerte i Babylonia i Mesopotamia på 1700-tallet f.Kr.

Kong Hammurabis lov

“Sett at en entreprenør har laget et hus for en mann og ikke har gjort sitt arbeid solid, og huset som han har laget så er styrtet sammen og er skyld i at husets eier dør, da skal den entreprenøren drepes” § 229 i kong Hammurabis lov. (Regjerte ca. 1792 – ca. 1750 f. Kr.)

Øivind Christoffersen

Administrerende direktør
Statsbygg

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Entreprenørene risikerte i verste fall livet om de ikke leverte solid arbeid. Men kongen var også av de første som lovfestet entreprenørens plikt til å rette opp feil og mangler i et byggeprosjekt: “Sett at en entreprenør har laget et hus for en mann og så ikke har utført sitt arbeid solid, og en vegg er styrtet ned, da skal denne entreprenøren for sitt eget sølv, gjøre denne muren solid.”

Det skulle bare mangle
Men å betale seg ut av en tvist med sølvpenger alene, er ikke godt nok i 2012. Statsbygg er opptatt av at alleaktører i næringen,byggherren inkludert, må ta lærdom av alle feil og mangler i et prosjekt. Hvis man bare retter opp og kjøper seg ut av tvisten, er jeg alvorlig redd for at vi får en næring som går baklengs inn i fremtiden.

Lære av sine feil
Næringen må i større grad ta ansvar og ha prosesser som sikrer at de samme feilene ikke skjer igjen, og dele både de gode og dårlige erfaringene med andre. For byggefeil og byggeslurv kostersamfunnet anslagsvis mellom 4 og 12 milliarder kroner årlig. Dette er mildt sagt bortkastede penger og feil bruk av ressurser! Det gir oss dårligere bygg, dårlig inneklima, bygg som verken er energieffektive eller miljøvennlige og sist, men ikke minst, misfornøyde brukere. Bedre byggkvalitet og færre byggefeilble da også trukket frem som et de viktigste satsingsområdene for regjeringen i den ferske stortingsmeldingen om Norges fremtidige bygningspolitikk: “Gode bygg for eit betre samfunn”.

Det er evnen og viljen som teller
Å endre holdninger og øke kvaliteten og produktiviteten i byggenæringen, er ikke gjort over natten. Her kreves det at alle parter tar ansvar. Viktige tiltak vil være å sørge for kunnskapsutveksling, og legge til rette for arbeidsprosesser og avtaleformer som fremmer samhandlingpå tvers av fagområder. Næringen må ha vilje til å prøve ut nye byggemetoder og effektivisering av byggeprosessene.

Statsbygg som katalysator
Statsbyggs mål er å være et forbilde og en pådriver i BAE-næringen. Per i dag har vi rundt 30 løpende FoU-prosjekter på områder hvor vi ser at det er et utviklingspotensial, og vi samarbeider med næringslivet og forskningsinstitusjoner. I tillegg kjøper Statsbygg inn byggetjenester på vegne av staten for milliardbeløp hvert år. En markedsposisjon som vi i enda større grad vil bruke til å sette nye standarder og bidra til en positiv utvikling av næringen.

Kompetanse gir konkurransefortrinn
Statsbygg vil stille strengere krav til næringen både når det gjelder kvalitet, miljø og energi. Det skal ikke være noen tvil om at det er de bedriftene som henger med i utviklingen, som vil trekke det lengste strået i konkurransen om oppdrag for oss. For skal aktørene i næringen være i stand til å møte dagens og morgendagens utfordringer, er det summen av kompetanse, tverrfaglighet og spisskompetanse som vil være deres største konkurransefortrinn.

Forut for sin tid
Kong Hammurabi viste seg også fra en mer human side. Han var trolig den første som sørget for å lovfeste at bygg- og anleggsarbeiderne skulle få sin lønn i sølv beregnet etter en minimumssats. Hvorvidt 0,3 gram sølv om dagen var en rimelig lønn på den tiden, har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om. Likevel er det ingen tvil om at Hammurabi var av de første som satte sosialt ansvar på dagsorden. Problemstillinger som er like aktuelle nesten 4000 år senere.Statsbygg fører denne arven videre ved å kontraktsfestekrav om minstelønnog etterlevelse av sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljøbestemmelserhos våre leverandører.

Gode bygg gir fornøyde kunder, og fornøyde kunder gir et bedre samfunn. Statsbygg har nettopp gjennomført en kundeundersøkelse. Det er gledelig å registrere at vi opplever en markant fremgang på tilfredshet hos våre oppdragsgivere og leietakere siden forrige måling. Det er ingen tvil om at gode og funksjonelle bygg, med godt inneklima, fremmer medarbeidernes produksjon, arbeidslyst, trivsel og kreativitet.

Gull verdt
Gode statlige bygg er en viktig forutsetning for et velfungerende samfunn. Og da er det ikke størrelsen på pungen med sølvpenger som avgjør om vi skal lykkes eller ikke. Det er nemlig kunnskap og vilje til endring som er gull verdt i fremtiden.