Forventer godt kontormarked i Oslo

Færre ledige kontorlokaler og høyere leiepriser sentralt i Oslo enn tidligere antatt. Det er hovedkonklusjonen i Entras konsensusrapport om markedet for utleie av næringseiendom.

- Det er mangel på kontorlokaler i Oslo sentrum, noe som fører til prispress og lite ledige kontorlokaler av god standard, sier senioranalytiker Hans Petter Skogstad i Entra Eiendom.

Markedet innen kontoreiendom er positivt, blant annet på grunn av god vekst i sysselsettingen. Dette er trolig hovedårsaken til at kontorledigheten kan bli lavere enn tidligere forventet. Fortsatt er det imidlertid slik at det blir en liten økning i kontorledigheten til neste år, noe som bunner i mange nye ferdigstilte kontorlokaler.

Entra samler hvert kvartal inn informasjon om viktige markedsindikatorer som leiepris, kontorledighet, transaksjonsvolum og yield (avkastningskrav) fra alle de største næringseiendomsmeglerne i Oslo. Analytikerne ble bedt om anslag for i år og neste år, samt historiske verdier for året før.

Hovedkonklusjonen i rapporten:
* Anslagene for kontorledighet er justert ned i forhold til juni-tallene med 0,3 prosentpoeng i 2012 og med 0,2 prosentpoeng i 2013. Kontorledigheten ventes imidlertid å stige noe både i 2012 og 2013.
* Anslagene for leieprisene for lokaler med høy standard i Oslo sentrum er justert opp med 1,3 prosentpoeng i 2012 og 0,6 prosentpoeng i 2013. Det forventes at leieprisene for lokaler med høy standard i Oslo sentrum stiger med 6 til 7 prosent i 2012 og 3 til 4 prosent i 2013
* Anslagene for transaksjonsvolumet er justert meget svakt opp i 2012 og 2013, og transaksjonsvolumet forventes å øke noe.
* Anslagene for prime yield er uendret, og er forventet å flate ut på 5,5 prosent.

Følgende næringsmeglervirksomheter deltar med informasjon i konsensusrapporten: Akershus Eiendom, CB Richard Ellis Norge, Colliers, DnB Nor Næringsmegling, DTZ, Malling & Co, Newsec, Pangea Property Partners, Union Norsk Næringsmegling.