Fare for plattform-kollaps statsråd orientert

Yme-plattformen i Nordsjøen kan kollapse hvis ikke den sikres før høst- og vinterstormene, slår operatøren Talisman fast. Torsdag ble arbeidsministeren orientert om situasjonen.

I orienteringen fra Petroleumstilsynet fikk arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vite at det ikke skal være fare for menneskeliv eller store oljeutslipp, men at en kollaps vil medføre materielle tap.

Sprekkdannelser i de bærende konstruksjonene kan føre til at plattformen ikke vil klare en høst- eller vinterstorm. Plattformen er tømt for mannskap, og brønnene er sikret.

Petroleumstilsynet følger tett med på operatørens arbeid for å sikre plattformen og har satt i verk nødvendig beredskap for en eventuell kollaps. Tilsynet ville torsdag ikke uttale seg om saken til NTB.

Undersøker plattformbeina
Oljefeltet Yme ligger i den sørøstre delen av Nordsjøen, 110 kilometer sørvest for Egersund. Feltet er bygget ut med en oppjekkbar produksjonsenhet som er plassert på en lagertank på havbunnen.

I juli i år evakuerte det canadiske oljeselskapet Talisman de 140 arbeiderne fra plattformen etter at det ble funnet sprekker i bærestrukturen. I tillegg ble det avdekket feil på sveisesømmer, elektriske anlegg og brannvegg.

Det Norske Veritas (DNV) har gjennomført teoretiske beregninger for plattformens styrke, men foreløpig har man ikke trukket noen konklusjoner.

Først når alle tekniske analyser og inspeksjoner er gjennomført, kan DNV si om plattformen møter sikkerhetskriteriene og dermed er godkjent for bruk. Blant annet skal den såkalte groutingen, betongen som fester plattformbeina til fundamentet, undersøkes.

Dyrere enn antatt
Produksjonen på Yme skulle egentlig starte i januar 2009, men tekniske mangler gjør at det fortsatt gjenstår mye arbeid før produksjonen kan starte. Per i dag foreligger det ingen tidspunkt for oppstart.

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram nylig, kom det fram at utbyggingen av Yme blir 9,2 milliarder kroner dyrere enn antatt. Samlet prislapp for Yme-prosjektet ligger nå an til å bli 14 milliarder kroner.

Olje- og energidepartementet har bedt om en ny plan for Yme på grunn av overskridelsene. Planen må leveres inn før nyttår.