Etterlyser egen bolig- og bygningsminister

I høringsdebatten etter at stortingsmeldingen om framtidens bygningspolitkk, etterlyser NBBL en egen bolig- og bygningsminister for å sikre høy og stabil utbygging av boliger med god kvalitet.

Regjeringen la i juni fram stortingsmeldingen om framtidens bygningspolitikk «Gode bygg for ei betre framtid», som nå behandles av Stortinget. NBBLs viktigste råd i høringsdebatten 10. oktober handlet om tiltak for bygging av flere nye boliger.

De demografiske endringene i Norge er en av de viktigste utfordringene vi står overfor.

- Høy arbeidsinnvandring, stor vekst i ungdomskullene og en aldrende befolkning stiller krav til utformingen av bolig- og bygningspolitikken. Det må settes i verk tiltak som sikrer høy og stabil bygging av boliger med god kvalitet, sier Thor Eek, adm. dir. i NBBL.

Etterlyser egen bolig- og bygningsminister
Regjeringen har i stortingsmeldingen foreslått mer effektive byggesaksprosesser. Blant annet skal færre tiltak være søknadspliktige, noe som vil frigjøre ressurser til de store og omfattende sakene. Eek er positiv til forenklingene. Han tar til orde for at tiltak som raskt kan settes i verk, må skilles fra tiltak som må gjennom et større lovarbeid.

- Å samle det statlige ansvaret for plan- og byggesak i ett departement er det aller viktigste tiltaket. NBBL ønsker en egen bolig- og bygningsminister for å få satt tilstrekkelig trøkk på dette arbeidet, sier Eek.

Han mener befolkningsveksten og behovet for en tilstrekkelig boligforsyning gjør det nødvendig med ekstraordinære tiltak.

- Statlige myndigheters praktisering av innsigelsesretten og de betydelige utfordringene som har blitt påpekt knyttet til dette, er et annet eksempel. Behovet for samordning og koordinering innenfor plan- og bygningspolitikken er nå så stort at en dedikert minister er på sin plass, sier NBBL-sjefen.