- Dårlig inneluft verre enn antatt

Konsentrasjonsevnen vår svekkes merkbart selv ved små reduksjoner i luftkvaliteten, viser amerikansk undersøkelse. – Bør få konsekvenser for norske bygg, mener ekspert på inneluft.

Det er det amerikanske helsedepartementet som har undersøkt hvordan vi påvirkes av dårlig inneluft.

– Konklusjonene i undersøkelsen er skremmende og viktige, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam, som spesialiserer seg på inneklima.

Mattsson er blant landets fremste eksperter på ventilasjon og luftkvalitet.

– Undersøkelsen viser at konsentrasjonsevnen faller vesentlig i luft som norske helsemyndigheter anser som akseptabel, sier han.

Lukker luften inne
Naturlig konsentrasjon av CO2 i uteluft er 400-500 ppm (deler per million). Ifølge Folkehelseinstituttet bør ikke konsentrasjonen overstige 1000 ppm i inneluft over lengre tid.

– Den amerikanske rapporten viser at allerede ved 1000 ppm begynner mange å miste fokus og redusere sin kognitive aktivitet. Ved 2500 ppm er alle parametre redusert.

Konsentrasjonen av CO2 i inneluften varierer mye, fra å være like lav som i uteluft, til å inneholde flere tusen enheter ppm, ifølge den amerikanske kartleggingen.

Problemet er utbredt i både nye og eldre kontorbygg, skoler, barnehager og moderne hjem.

– Mange bygg har mangelfull utlufting, selv med ventilasjonssystemer. Lite frisk uteluft slippes inn. Det blir mer CO2 i inneluften, som dermed blir dårligere å puste i, sier Mattsson.

Det er ikke direkte skadelig å puste i luft med forhøyet CO2, men det påvirker hjernen raskt.

– Årsaken til at denne situasjonen har oppstått er blant annet økte miljøkrav for å spare på kostnadene til oppvarming.

– Må få følger
– Vi trenger mer forskning for å få bekreftet hva som skjer i hjernen når inneluften er dårlig ventilert, men det er ingen tvil om at dette er dårlig samfunnsøkonomi, sier fagsjefen i Mycoteam.

– Spesielt ille er det på skoler, men også på kontorarbeidsplasser. Det er rett og slett ikke god samfunnsøkonomi å redusere hjernekapasiteten for å spare på strømmen.

I mange skoler er til tider innholdet av CO2 i inneluften over grensen som viser tydelig reduksjon i konsentrasjonsevnen.

– Den amerikanske undersøkelsen bør få følger for hvordan vi utformer bygg og tilrettelegger ventilasjonen her i Norge. Det satses mye på å redusere energiforbruket i bygg, men det er et spørsmål om vi kjenner de negative konsekvensene av dårligere utlufting godt nok, sier Johan Mattsson i Mycoteam.