Navarsete synes åpen lederdebatt er ok

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier at hun lever godt med at det kommer utspill om at andre bør lede partiet – forutsatt at motkandidaten er reell.

Da Navarsete la fram sin uforbeholdne unnskyldning til Senterungdommens leder Sandra Borch for å ha skjelt henne ut for åpen scene, forklarte hun overtrampet med at det stadig pågår en «slitsom» debatt om hvem som skal ta over som partileder den dagen hun gir seg.

Samme dag som skyllebøtta ble tømt over Borch, hadde ungdomspartiets leder uttalt til Aftenposten at hun ser på olje- og energiminister og Sp-nestleder Ola Borten Moe som en naturlig arvtaker.

Han har på sin side takket nei til gjenvalg på Stortinget og besvarer spørsmål om lederdiskusjonen med at han ikke oppfatter at det pågår noen diskusjon.

Åpen utfordrer ok

Dagen etter unnskyldningen var det duket for den rødgrønne regjeringens feiring av seg selv for sju år ved roret.

Navarsete hevder at utspillene fra Sør-Trøndelag om at nestlederen bør ta over allerede til våren, ikke kastet noen skygger over onsdagens pølsefest. Tvert om er hun nå kommet til at hun lever greit med en lederdebatt i partiet. Forutsetningen er at det finnes reelle utfordrere.

– Så lenge det er en åpen prosess, der det kommer konkrete forslag og folk konkret stiller opp, så er det realt, sa hun til pressekorpset i det festen var i ferd med å løse seg opp.

Usikker plass

Samtidig mister Navarsete nå oppslutning også i hjemfylket Sogn og Fjordane.

En meningsmåling som Respons har utført for Bergens Tidende gir Navarsete 13,1 prosent oppslutning – langt unna resultatet på 25,2 prosent i stortingsvalget for tre år siden. Dersom resultatet fra målingen holder seg til valgdagen, kan Navarsetes stortingsplass ryke, fordi fylket får ett distriktsmandat mindre i neste periode.

Navarsete vil i så fall være avhengig av et høyst usikkert utjevningsmandat, skriver BT.

Ønsker skifte

Lederen av nominasjonskomiteen for Sp i Sør-Trøndelag, Jon P. Husby, fant grunn til å poengtere at han ikke hadde snakket med Ola Borten Moe før han gikk åpent ut med en oppfordring til statsråden om likevel å stille til stortingsvalget neste år, og til å stille som partilederkandidat på landsmøtet til våren.

– Jeg ser ikke andre som kan ta på seg de skoene. Partiet må ha en leder som gir oppslutning i valg, sier Husby til Adresseavisen.

Navarsete sa tirsdag at hun ikke har tenkt gjennom om hun vil fortsette som partileder.

– Det kom litt skjevt ut, sa Navarsete til NTB onsdag ettermiddag.

– Vi har en valgkomité, og som jeg forsøkte å si tirsdag, og som kom litt skjevt ut, så er det til den jeg først vil fortelle hva jeg kommer til å gjøre. Vi har en prosess, og i den prosessen skal jeg snakke med valgkomiteen, sier hun.

Medfølelse

Victoria Scene på Karl Johan var fylt til trengsel da statsråder, stortingsrepresentanter og rådgivere fra de tre regjeringspartiene onsdag mintes de spennende dagene på Soria Moria etter valget i 2005.

Etter gnistrende toner av jentebandet Katzenjammer lovpriste partilederne Audun Lysbakken (SV) og Navarsete (Sp) fellesskapet og friheten, og minnet om hva som utspiller seg ute i Europa.

Ap-nestleder Helga Pedersen åpnet festen og uttrykte på alles vegne medfølelse med statsminister Jens Stoltenberg og hans familie over Karin Stoltenbergs bortgang. Statsministeren avlyste alle sine avtaler onsdag og var ikke til stede under markeringen.

– Men Jens ville at denne dagen skulle feires. Og det er det all mulig grunn til, sa en oppglødd nestleder.