Vi skal ikke ta alt for gitt

Oljedirektoratet har sendt ut en melding om at det kan bli produsert mindre olje enn forventet for 2012. Oljeproduksjonen i september var 15 prosent lavere enn hva Oljedirektoratet hadde forventet. Det har mange årsaker, men dette viser at vi må være på vakt. Alt vokser ikke inn i himmelen.

Nå er det en naturlig forklaring på at man ikke når produksjonsmålene. Det er mange felt som stenges ned på grunn av planlagt vedlikehold eller tekniske problemer. Det er også oljefelt som ikke er satt i produksjon som planlagt. Det gjelder Yme og Skarv som skulle være i produksjon i september. Disse feltene vil ikke produsere noe olje i 2012.

I september ble gjennomsnittlig dagsproduksjon 1,514 millioner fat - en nedgang på 318.000 fat per dag sammenlignet med august.

Uansett tjener Norge fortsatt ufattelig mye penger både på olje og gass. Men vi må ikke gjøre oss så avhengig av oljenæringen at hele landet kollapser den dagen inntektene uteblir.

Derfor er det også viktig at vi hele tiden passer på de andre næringene våre. Det er viktig at også den landbaserte industrien kan være konkurransedyktig. Ellers er det viktig at oljeinntektene brukes til infrastruktur i vårt eget land. Alt kan ikke brukes til spekulasjon på verdens børser eller til forbruk i vårt eget land. Pengene må investeres i varige verdier.