- En revolusjonerende bolig for framtiden

Per-Knut Mølstad og kona Kari har nå flyttet inn i den første boligen bygd av nyvinningen P-element.

- Vi mener dette er en revolusjonerende måte å bygge boliger med svært god isolasjonsevne, sier Mølstad som selv gründeren bak produktet. Får han rett, er første byggestein for et nytt industrieventyr i Moelv lagt.

Kjernen i boligen er det nyutviklede P-elementet som er et varmeisolerende bygningselement bestående av to finerplater og en isolerende kjerne av ekspandert polyuretan (PUR) med støpte utsparringer for rasjonell sammenkobling.

Modulbredde for elementene er 30 centimeter og det har en tykkelse på 25 centimeter. Det betyr at vegger og tak i Mølstads nye bolig blir betraktelig tynnere enn passivhus bygget med tradisjonell isolasjon. P-elementet kan vise til en U-verdi på 0,1.

Les mer om elementet her.

Raust med takhøyde og glass
- Med så god isolasjonsevne, har vi tillatt oss å være svært rause med bruk av glass, siden vi ønsker å nyte den fantastiske utsikten og vi ønsker en lys og luftig bolig. Lys er trivsel. Vi ønsker samtidig å vise at det er mulig å bygge et passivhus med slike kvaliteter. Det er mulig med vårt bygningselement, sier han.

Det er raust med takhøyde i den romslige stua og Mølstad opplyste til Byggeindustrien i planleggingsfasen at han ønsket en katedral av en stue. Det har han nå fått.

Boligen skal nå testes og målinger skal gjennomføres av SINTEF Byggforsk. Mjøselement, selskapet som produserer P-element, er rimelig trygge på at boligen vil krype innenfor passivhusstandarden. Mølstad regner med at boligen på 210 m2 vil kreve et oppvarmingsbehov på 3-4000 kWh.

- Bygningselementet har en tykkelse på 25 centimeter og har ingen varme- eller kuldegjennomgang. Det vil si at det ikke er noe poeng å isolere en bolig bedre uansett hvilke tekniske forskrifter som kommer. Dette er bra nok for all framtid, poengterer han.

Planlegger automatisert elementproduksjon i Moelv
Mjøselement har i dag en manuell produksjonslinje som håndterer etterspørselen etter produktet. Planene ligger klare for etablering av en ny automatisert linje på Moelv hvis produktet slår an i markedet. En automatisert linje vil kunne produsere ett element per minutt.

- Vi jobber nå med flere prosjekter, blant annet lever vil til et passivhusprosjekt på Røyken. Vi har stor tro på markedspotensialet til produktet og at denne boligen nå står ferdigbygd, vil nok mange merke seg. Vi har en dialog med flere arkitekter og byggherrer og har fått mange gode tilbakemeldinger på P-elements egenskaper, sier driftssjef Hein Østgård i Mjøselement.

Han tror ikke det kreves strengere tekniske forskrifter for at produktet skal ta av i markedet.

- Nei, det tror jeg ikke. Dette er et system som er veldig enkelt og raskt å bygge med. Det skal heller ikke bli dyrere enn å bygge en tradisjonell TEK10 i dag. Man får en isolasjonsevne som gjør at man kan benytte mye glass, det er en egenskap jeg tror mange som bygger boliger vil sette stor pris på, sier han.

Elementet er i boligen blitt benyttet både til vegg, tak og gulv. Moelven Iso3 brukes som svill i konstruksjonen og fjerner kuldebruer mot gulv og tak.

Nullenergibolig?
Et solcelleanlegg vil bli montert på taket. Anlegget vil levere overskuddsenergi på nettet når det er i drift.

- Med et slikt anlegg på plass, vil dette bli en nullenergibolig, mener Mølstad.

Boligen er utstyrt med balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er lagt varmekabler i flislagte gulv på de to badene, gang og kjøkken.

Det er også lagt en varmefolie i gulvene i stua.

- Det er ikke gjort for at jeg trodde det var nødvendig, men denne boligen vil også fungere som en demonstrasjonsbolig. Da vil vi vise at det er mulig å lune gulvet med en varmefolie. Hele stua på 60 m2 har 2000 Watt som maksimal varmekilde. Blir det kaldt, kan man fyre i peisen, men den er mest til ren kos, sier han.

Fravær av fuktproblematikk
I motsetning til de fleste passivhus, kan boliger satt opp med byggesystemet føres opp uten bruk av byggetelt.

- Fineren er vannfast og polyuretan suger ikke vann. Dette huset ble bygd under åpen himmel. Det er ingen fuktproblematikk tilknyttet dette elementet, sier Mølstad.

Nå flytter han og kona Kari inn og skal selv rapportere om boligen lever opp til de energimålene.

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) fikk æren av å klippe snora for den første boligen bygd med P-element.

- Dette er et tydelig resultat av både initiativ, kompetanse, pågangsmot og livsglede. Alt dette er det mye av i dette huset og jeg er sikker på at dere kommer til å nyte dette huset. Jeg er sikker på at mange andre etter hvert vil glede seg til å bo i liknende hus produsert i Ringsaker og Moelv, sier hun.

Arkitekt for boligen er Aursand & Spangen. Boligen er oppført av Byggmester Jon Kåshagen.