Bonus reduserte sykefraværet hos TESS

Etter vel to og et halvt år med tilstedebonus er korttidsfraværet hos slangeleverandøren TESS redusert med opptil 72 prosent.

Ledelsen er overbevist om at ordningen er hovedårsaken til de gode resultatene i arbeidet med å få ned sykefraværet og dermed øke verdiskapningen. Med utgangspunkt i et sykefravær på 7,5 prosent i 2009, satte TESS i gang tiltak for å få ned sykefraværet. Ett av tiltakene var å innføre en personlig tilstedebonus på 3000 kroner per kvartal for alle ansatte.

En grundig gjennomgang av fraværsstatistikken i TESS gir grunn til å trekke den konklusjon at tilstedebonusen virker. Den mest typiske reduksjonen i korttidsfravær ligger i overkant av 40 prosent, med unntak av resultater på inntil 72 prosent reduksjon i flere avdelinger. TESS har totalt 800 ansatte i Norge - fordelt over hele landet.

- Etter vår gjennomgang er jeg helt overbevist om at bonusordningen har en positiv effekt og spesielt på korttidsfraværet, forteller HR-leder Tomas Elton Haug i TESS as. Han understreker at tilstedebonus ser ut til å være ett av flere lønnsomme virkemiddel som TESS har tatt i bruk for å redusere sykefraværet.

- Det totale sykefraværet i TESS er i løpet av de siste tre år redusert fra 7,5 prosent til 5,4 prosent. Det er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet for samme periode, forteller HMS-leder Eli Rolfstad. Haug og Rolfstad er overbevist om at tilstedebonus virker motiverende for de fleste ansatte.

- Vi vet blant annet at mange unge har høyt fravær i skolen og en del tar med seg sine holdninger inn i arbeidslivet. Vi mener at tilstedebonus kan være med på å få ansatte på jobb og over tid påvirke holdninger til tilstedeværelse, sier HR Leder Tomas Elton Haug.

Begge er også overbevist om at holdninger og motivasjon er sentrale faktorer i arbeidet med å redusere sykefraværet. Med tapt verdiskapning på 3800 kroner per fraværsdag er bidraget i 2012, sammenliknet med 2009, økt med ca.13 millioner kroner. Tilstedebonusen koster TESS drøye 5 millioner kroner i 2012 slik at nettoresultatet blir 8 millioner kroner.