Gruver kan gi 50.000 nye jobber i Sverige

Gruvebransjen kan bli en ny vekstmotor i svensk økonomi. Fram mot år 2025 kan det bli skapt rundt 50.000 nye arbeidsplasser i denne sektoren, heter det i en rapport fra bransjeorganisasjonen SveMin.

SveMins administrerende direktør Per Ahl sier til nyhetsbyrået TT at produksjonen i gruvene kan bli tredoblet innen 2025. Årsaken er sterkt voksende etterspørsel på det globale markedet for mineraler.

– Vi har analysert bransjen for å få klarlagt hvordan den langsiktige utviklingen vil bli. Vi kan slå fast at utsiktene på lang sikt er svært gode, selv om det knytter seg stor usikkerhet til konjunkturene i dag, sier Ahl.

Men for at det virkelig skal bli skapt økt sysselsetting i stor skala, må det satses tilsvarende sterkt. Her må blant annet staten komme inn med støtte til forskning, utvikling og innovasjon, fastslår SveMin-sjefen.

Det blir også en stor utfordring å skaffe arbeidskraft til den økte utvinningen fra gruvene, tilføyer han. Blant annet er det i dag mangel på boliger i de svenske gruveområdene, og det framstår i det hele tatt ikke som særlig fristene å flytte dit, sier Per Ahl.