"Statsarket" på plass foran Statsarkivet

Sist uke overtok Statsarkivet i Bergen to utendørs skulpturer laget av kunstneren Tor Børresen. Det ene er et forstørret A4-ark i hvitlakkert aluminium.

Arket er krøllet og kan også fungere som et sittemøbel ute på plassen. Det andre verket, “Skulptur fra arkivet”, er en utbøyd binders i stål i stort format.

Statsbygg er i ferd med å avslutte arbeidet med rehabilitering og nybygg på Statsarkivet i Bergen. Den offisielle åpningen blir i desember, men allerede nå kan publikum glede seg over endringene. Fasadene på det gamle bygget er pusset opp og uteområdet begynner å ta sin form.

Sist uke overtok prosjektet to utendørs skulpturer laget av kunstneren Tor Børresen. Det ene, som står plassert ved hovedinngangen, er et forstørret A4-ark i hvitlakkert aluminium. Arket er krøllet og kan også fungere som et sittemøbel ute på plassen. Det andre verket, “Skulptur fra arkivet”, er en utbøyd binders i stål. Den står i bakhagen til arkivet, og skal etter hvert få en patina som er et arkiv verdig. Det vil også bli kunstnerisk utsmykking inne, men det er ikke kommet på plass ennå.

Det har vært et todelt prosjekt der første del var å bygge nytt magasinbygg under bakkenivå og et tilbygg med mottakssone, konserveringsavdeling og kontorer. Magasinet går to etasjer ned under jorden og har tørr adkomst til eksisterende bygg. Både tilbygg og magasin er allerede ferdigstilt og tatt i bruk.

Fase to har vært rehabilitering og ombygging av eksisterende bygg. Det er laget ny hovedinngang som blir tilrettelagt for alle og nye publikumsarealer. Kontor og fellesfunksjoner for de ansatte er blitt renovert og til dels tilbakeført til slik de var da Statsarkivet sto ferdig i begynnelsen av 1920-årene. Det rehabiliterte/ombygde arealet er på 2700 kvadratmeter og tilbygget er på vel 3300 kvadratmeter.

Den totale kostnadsrammen er på 206 millioner. Kunstprosjektet har en kostnadsramme på 1,3 millioner.