Kostbare sannheter

Ikke alle sannheter er sanne. De kan også bli kostbare. Dette erfarer ikke minst Hafslund som har vært en pådriver for å utvikle alternative energikilder. Nå må konsernet ta store tap. ”Eventyret” BioWood Norway as i Averøy på Nordmøre har vist seg å bli et tapssluk siden starten i 2010. Nå tyder alt på at fabrikken legges ned.

Hafslund har også tapt stort på anlegget for energiutnyttelse av avfallsbasert brensel, Bio-El Fredrikstad, som ble satt i drift våren 2008. Anlegget har en årlig leveranse på 110-120 GWh industridamp, fjernvarme og elektrisitet basert på energiutnyttelse av næringsavfall.

Totalt må Hafslund nå bokføre et tap på 551 millioner kroner.

Mange miljøvernene applauderte da beslutningen om pelletsfabrikken i Averøy ble fattet. Dette skulle bidra til å redde verden. Det viste seg snart at denne fabrikken fikk store vanskeligheter med å få driften i gang. Mye skyldes problemer med maskineriet. Men det viste seg også snart at det var mange miljømessige utfordringer. For det første måtte man hente råstoffet til fabrikken fra den andre siden av verden – b l a Canada. Det ble bygget opp store fjell med biologisk råstoff utenfor fabrikken. I dette råstoffet lå det også insekter som ikke var kjent i Norge – og mange fryktet at dette kunne ødelegge skog og andre planter og trær. Ellers luktet det av prosessen – og det var mye støyforurensning. Naboene vil nok nekte for at dette var en miljøvennlig produksjon.

Nå er markedet for pelletes helt på bunn med svake priser. Fabrikken har aldri blitt kjørt på topp kapasitet. Hafslund må avskrive 271 millioner kroner.

Vi hører stadig om det som skal være så velg miljøvennlig slett ikke er det. Alle vet om de negative sider ved vindmøllene. Mange satt sikkert kaffen i halsen da man nylig hørte at elektriske biler slett ikke er så miljøvennlig som man vil ha det til.

En sak har minst to sider. Det er kanskje en erkjennelse man må ta også når man snakker om alternative energikilder.