Fovea

Fovea

Sted: Vestby

Prosjekttype:
Lager- og kontorarealer

BTA: 4.350 kvm

Byggherre:
Vestby Næringspark Eiendom

Totalentreprenør:
Bermingrud Entreprenør Østfold

Kontraktssum: 30 millioner kroner

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Rådgivere: RIB: Høyer Finseth

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Leif Grimsrud - Gulv på grunn, bankett, ringmur, inn-
vendige fundamenter og mesanin: Jan E. Engebretsen - Prefab betong: Kynningsrud Prefab - Stål: Ruuki Construction Norge - Takplater, fasadeelementer, vindtetting, løftebord, vinduer og porter: Brødr. Iversby - Leverandør og produsent av sandwichpanel: Ruuki Norge - Leveranse takplater: Arcelomittal Construction Norge - Leve-
ranse UNO vindu: Natre Vinduer - Elektro, lys, brannsystem og adgangskontroll: AA Elektro - Vegger, innv. dører, fliser, himling og maling, gulvbelegg: Nydalen Bygg -Taktekking: Paul Messa - Porter og løfteredskap for porter: Scanmark - Leveranse av kjøkken og hvitevarer: Ski Bygg - Heis: tks Heis - Vinduer og dører i aluminium: Moss Glass og Fasade - Branndører: Norfo - Sprinkelanlegg: Scan Sprinkler - Branntetting: Firesafe -Ståltrapper, håndløper på vegg, utvendig takstige: Weberg - Ventilasjon og rør: Storm Klima l Fasadepersienner: Vental Hunter Douglas Project

For Vestby Næringspark Eiendom AS har Bermingrud Entreprenør Østfold AS overlevert et kombinert lager- og kontorbygg på et snart etablert næringsområde rett nord for E6 på Deli Skog.

Både Oluf Lorentzen, Nille og DHL er blant de som har benyttet muligheten til å etablere seg på det ca. 1200 dekar store Vestby Næringspark Øst. Det er ikke mange kommuner på Østlandet som kan tilby reguleringsklare tomter i den størrelsesorden som Vestby kommune kan. Så har da også interessen vært stor, pr. i dag er det i underkant av ca. 500 dekar for salg igjen.

Innerst på feltet, mot et grøntdrag i nord, bidrar Vestby Næringspark Eiendom i denne utbyggingen med sin nyetablering; et næringsbygg med en separat lager- og kontordel. Tomte-
størrelsen er på ni mål, av dette tar byggets grunnflate ca. 3.600 kvm.

Caspersen ut, Fovea inn
Caspersen Foto har lange tradisjoner innen skole- og barnehagefoto. Etter en sammenslåing skiftet selskapet navn til Fovea i sommer. Fovea omsetter for 140 millioner kroner med ca. 100 ansatte. All bildeproduksjon er samlokalisert på Gjelleråsen utenfor Oslo, mens de 15 ansatte i salg og administrasjon flytter inn i nye og tilrettelagte arealer i andre etasje i det nye bygget.

‒ Disse lokalene kan ikke sammenliknes med de vi hadde i Verpetveien her i Vestby. I disse store, lyse og trivelige lokalene kan vi drive opplæring av ansatte, og vi har også fått et flott fotostudio vi kan ta i bruk, sier daglig leder Tom Gotschalksen om de 900 kvm de leier.

Oppstart i januar
Bermingrud Entreprenør Østfold (BEØ) hadde i en totalentreprise verdt 30 millioner kroner forholdsvis kort tid på kontrakten.

‒ Vi startet opp i slutten av januar i år. Selv etter flere år i Norge er jeg naturlig nervøs for været her i landet, sier anleggsleder Brian Phillips fra England. Men frykten for en hard og tøff vinter med støpearbeider for å etablere sålen forsvant fort. ‒ En uke etter oppstart var det varmegrader, sier Phillips.

‒ Vi anstrenger oss for å være en dynamisk organisasjon med rask responstid når det gjelder beslutninger. Det hjalp i den kjappe oppstarten og med den korte byggetiden på seks måneder. På denne tiden har vi også hatt en omfattende omprosjektering av kontorlokalene. Vi hadde også en utfordring i det å prøve å gjøre om en i utgangspunktet litt «kjedelig» rektangulær kasse til noe mer spennende. Det har vi lykkes godt med ved hjelp av et godt arkitektfirma, forteller prosjektsjef i BEØ, Tore Holte.

Halvorsen & Reine er arkitektene som skulle oppfylle ønsket om en mer spennende arkitektur for lagerlokaler med kontordel.

Ikke kun en kasse
‒ I utgangspunktet skulle det være et industribygg – et lager. Men også kontorarealer for Fovea, som foreløpig er hovedleietaker i bygget. Hvis vi skulle ha noe mer enn en kasseform måtte vi markere de arealene i fasaden der Fovea holder til. Også inngangspartiet måtte markeres. Vi trakk arealene i andre etasje på skrå utover i et slags karnapp. Hadde det vært rette vegger i dette karnappet kunne det fort bli kjedelig. Innenfra får man også en nærmere tilknytning til bakkeplanet, sier Monica Espinoza Valle fra Halvorsen & Reine.

– Designet med skråfasaden var viktig for kunden. Men det var knyttet en viss spenning til eventuelle tetteproblemer i overgangene. Men fullskalatesten i tetthetsmålingene ga gode resultater, vi er nede på 0,5 luftvekslinger pr. time, sier Phillips.

Lageret
Med Fovea i andre etasje, kan bygget brukes av to leietakere til. Innenfor hovedinngangen i nord er det to mindre utleiearealer, adskilt av heisen og trappen. Begge kontorene, med toaletter og garderobeløsninger, har direkte tilgang til lageret. De nesten 3.500 kvadratmeterene i lageret kan ytterligere deles opp i mindre enheter. Det er valgt forskjellige rampeløsninger for de to lasteportene på hver side. På sørsiden er det leddheisporter, mens det mot sør er etablert laste- og losseramper med hydrauliske løftebord. Lagerdelen er prosjektert for å kunne holde 18 grader. Hele bygget har et fulldekkende brannvarslingssystem med direkte varsling til brannvesenet.

Det varer sikkert ikke lenge, men foreløpig ligger dette bygget nokså alene og for seg selv. I motsetning til andre og liknende næringsbygg av denne typen, valgte Halvorsen & Reine en spenstigere fargetone.

‒ Dette er det siste bygget ut mot skogen i reguleringsfeltet. Mørke farger demper volumet på industribygg ganske mye. Her glir det inn i skogen og fremstår dermed mer dempet og mindre. Det skal jo ikke kun være et lagerbygg, men skal ha noe som fremhever at det også er et kontorbygg, poengterer Valle.

‒ Med dette prosjektet har vi i BEØ vist at vi kan denne type bygg også. Et flott, men relativt enkelt kontorbygg. Bygget og levert til avtalt tid og kvalitet, med null fraværskader – og til en meget gunstig pris, avslutter Holte.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter