Vegger som kan vaskes

Selv om de aller fleste malinger i dag kan tørkes av, er det langt ifra alle som tåler å bli vasket etter litt ordentlig grising.

For en aktiv familie er vaskbarhet et must; enten det er podens vinterstøvler eller trekket til den nye sofaen – det må kunne puttes i vaskemaskinen!

Men er du like obs når du kjøper veggmaling? Å få veggene i maskinen er jo ikke et tema, men behovet for å vaske bort søle, saft eller fargestifter er en problemstilling de aller fleste møter på.

Det er ikke bare høstens siste trendfarge du påfører veggene når du maler den. Du legger også premissene for hvordan veggen vil se ut etter at toåringen har utfoldet seg kreativt med tusj, mor er uheldig med en kaffekopp eller far tar med den nye, dyre sykkelen inn i gangen.

Selv om de aller fleste malinger i dag kan tørkes av, er det langt ifra alle som tåler å bli vasket etter litt ordentlig grising.

Enten eller?
Spesielt de matte veggmalingene som preger trendbildet har vært vanskelige å kombinere med et aktivt familieliv. Mange har nok måttet leve med et par skjemmende skjolder mer enn ønskelig for å få den rette atmosfæren som matte vegger gir.

Denne problematikken har laboratoriet til malingprodusenten Jotun hatt full fokus på, noe som har resultert i en helt ny maling, Lady Wonderwall, som kan skilte både med den ønskelige silkematte finishen og beste slitestyrke.

- De matte malingene har blitt betydelig mer slitesterke den siste tiden, men selv om de tåler å bli tørket av, er det nok en del som har opplevd å få skjolder etter å ha skrubbet veggene sine for hardt. Dette slipper man med LadyY Wonderwall. Denne malingen har en fin silkematt finish i glansgrad 10, samtidig som den har suveren vaskbarhet, er flekkavvisende og meget slitesterk. Med en slik maling får man ingen skjolder etter vask, sier Rolf Henning Haldorsen hos Jotuns teknisk service.

Mange glemmer slitestyrke
- Når man kjøper tapet er mange svært opptatt av vaskbarhet og slitestyrke, men jeg har inntrykk av at mange ikke tenker på at det samme gjelder maling. Det er lett å kjøpe første og beste maling, uten helt å reflektere over om denne malingen er tilpasset den livsstilen familien har. Det er viktig å huske på at maling er mer enn farge, tipser Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.