Byggherrer og LO lanserer koordinatorskole

Det jobbes med å få etablert et skoletilbud for folk som skal ha koordinatorrollen for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) på bygg- og anleggsplasser. Pilotkurs planlagt i februar.

Hensikten med tilbudet er å få en mer enhetlig forståelse for hva som er nødvendig kunnskap og erfaring for å ivareta koordinatorrollen på en god og hensiktsmessig måte. Dessuten er det et ønske i bransjen om å sikre bedre tilgang på kompetente koordinatorer.

Behovet synes stort. I 2011 mottok Arbeidstilsynet 10.000 forhåndsmeldinger hvorav 60 prosent kom fra flergangs byggherrer.

Initiativtakere til skoletilbudet er store offentlige byggherrer som Statsbygg, Forsvarsbygg, Statens vegvesen og Jernbaneverket som har med seg Arbeidstilsynet og LO representert ved Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet. De har etablert en arbeidsgruppe som har utviklet et 35 timers kurs som skal utdanne koordinatorer for prosjektering og utførelse.

Koordinatorrollen er hjemlet i byggherreforskriften hvor det ble iverksatt en revisjon i januar 2010. Den reviderte forskriften inneholder skjerpede krav til kunnskap og praktisk erfaring uten at det er definert hva disse kravene er.

Det er behov for konkretisering og opplæring, og bransjen mangler denne kunnskapen, slår arbeidsgruppen fast.

Målgruppen for opplæringstilbudet er personer som skal ha rollen som koordinator i prosjekterings- og/eller utførelsesfasen. Koordinatorskolen egner seg imidlertid også for prosjektledere, byggeledere, byggherren og byggherrens representant samt arkitekter, konsulenter og rådgivende ingeniører.

Arbeidsgruppen går for at koordinatorskolen gjennomføres ved en kombinasjon av forelesninger, gruppeoppgaver, befaring på bygg- og anleggsplass samt hjemmeoppgaver. Det legges opp til to samlinger, hver over to dager, med beregnet samlet arbeid på 35 timer for å fullføre. Det vil bli gjennomført en nettbasert test av kandidatene i forkant. For å kunne delta kreves det også at kandidatene må kunne dokumentere at de har gjennomført 40-timers grunnopplæring i arbeidsmiljø for bygg- og anleggsbransjen.

Det er Norsk Bygg og Eiendomsforening via tekniske Foreningers Servicekontor samt Faggruppen for Bygg og anlegg i Tekna/NITO som sammen med arbeidsgruppen utvikler og etablerer koordinatorskolen med sikte på å gjennomføre et pilotkurs i februar 2013.

Initiativtakerne og arrangørene har innkalt en rekke ressurspersoner til et møte 26. oktober for å diskutere innhold og gjennomføring av koordinatorskolen.