BNL positive til stortingsmeldingen

Byggenæringens landsforening (BNL) deltok på kommunal- og forvaltningskomites høring på Stortinget om bygningspolitikk den 11. oktober 2012.

Stortingsmeldingen "Gode bygg for eit betre samfunn" er historiens første stortingsmelding om bygningsmelding. BNL er positive til at regjeringen i meldingen fokuserer på forenkling, kompetanse/kvalifikasjoner og miljø/bærekraft.

– En byggenæring med tilstrekkelig kapasitet, god kompetanse og kvalifikasjoner er viktig for å løse store samfunnsutfordringer som historisk høy befolkningsvekst og klimaendringene, sier Arne Skjelle, administrerende direktør i BNL.

Kompetanse- og kvalifikasjonskrav
Skjelle peker på at av de viktigste tiltak på kort sikt for å sikre kvalitet og seriøsitet i byggenæringen, er å stille kompetanse- og kvalifikasjonskrav til alle foretakene som er tilpasset et nytt søknads- og ansvarsrettsystem.

- Samtidig bør det etableres et system for elektronisk registering av rehabiliterings-/vedlikeholdsarbeider for viktige områder som faller utenfor søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven, sier Skjelle videre.

BNL støtter etablering av Bygg21, men mener at Bygg21 bør konsentrere seg om de viktigste områdene for byggenæringen som er kompetanseutvikling og formidling av kunnskap og erfaringer, samt innovasjon/forskning.

Etterlyser økonomiske virkemidler
BNL mener at innføringen av et nasjonalt mål for energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse må følges opp med forutsigbare og enkle økonomiske virkemidler for å energieffektivisere eksisterende bygg i stort omfang.

– Dette må utredes og iverksettes snarest, avslutter Skjelle.