Eldre må minst få samme rett som fanger

Mens kriminelle fanger for lengst har fått rett til bl a å bo alene på cella, nøler de regjerende politikerne med å gi samme rettigheter til de eldre. Det er beklemmende å se hvordan statsministeren nå løper fra sine løfter om 12 000 nye sykehjemsplasser.

Også på andre områder svikter samfunnet de eldre. Dette er en skam.

Det at kjeltringer skal kunne bo i ”luksusfengsler”, mens dem som har bygget dette landet skal stappes sammen som kveg i nedslitte sykehjem er for oss en gåte (kveg har faktisk større rettsvern). Det er ikke selvsagt greit at den rødgrønne rergjeringen nå skylder på kommunene for tingenes tilstand. Staten har ansvar for fengslene mens kommunene har ansvar for sykehjemmene og omsorgsboligene.

Det er IKKE mangel på penger som gjør at vi ikke kan gi de eldre en trygg og god alderdom i trygge omgivelser. Men det er måten vi disponerer pengene på. Vi har bygget opp et system hvor de sterkeste får mest. Dette har skjedd på bekostning av eldre, skrøpelige menneskene som har spart og slitt for landet.

Redaktøren har den siste tiden blitt kritisert fra noen skoleflinke funksjonshemmende og andre for at vi har satt foten ned for en del tiltak når det gjelder universiell utforming. Vi mener nemlig at det må være mulig å avvike fra en del av de velmenende, men rigorøse kravene slik at vi kan bygge billigere boliger for dem som ikke har problemer med å gå i en trapp. Det gjelder bl a unge friske studenter og annen ungdom som skal skaffe seg sin første leilighet.

De som raser mot redaktøren synes sikkert at det er greit at det sitter titusenvis av eldre mennesker ”fengslet” i sine hjem på grunn av at de ikke kommer seg ut og inn av leiligheten for at det mangler heis. Vi mener at det tilskuddet regjeringen stiller til disposisjon til bygging av heis i eksisterende boliger er alt for lavt. Det er en vits. En heis kunne ha ført til at langt flere kunne bo hjemme – og dermed ville presset på sykehjemsplasser bli mindre. Øker man tilskuddet til heis med 100 millioner sparer samfunnet 1 000 millioner!

Vi har ikke sett at dem som står høyest på barrikadene for å snakke de funksjonshemmedes sak bryr seg om at tusenvis av eldre mennesker på sykehjem og andre institusjoner må dele rom med en annen eldre samfunnsbyggere. Vi ser ikke at man bryr seg om at mange sykehjemspasienter nesten aldri kommer seg utenfor det lille rommet som de må dele med en annen. Veggen mellom menneskene er kanskje bare et skjermbrett . Noen får knapt gå på do når de trenger det. Hvorfor ikke bry seg om privatlivet og behovene/ønskene til disse menneskene. Fangene har selvsagt eget wc på cella, mens eldre mennesker kanskje må dele et wc på gangen sammen med en rekke andre ”medfanger”.

Vi synes regjeringens politikk mot de eldre er kriminell virksomhet. Det at politikere lyver folk rett opp i ansiktet ved å si at det dem sa ikke må forstås slik dem sa det, virker latterlig. Det som skulle bli en ny sykehjemsplass er nå plutselig bare blitt tilsagn på en plass (eller en som er pusset opp).

Det at verdens rikeste land skal behandle våre eldre så stemoderlig er kanskje den største skammen dagens politikere må bære. De eldre skulle selvsagt hatt lovpålagte rettigheter som gikk langt ut over det kjeltringene får.

Vi setter ikke en svak gruppe opp mot den andre. Men det må være lov på si til dem som snakker om funksjonshemmedes krav og behov. Kjemp også for de eldre. Dette må være en felles kamp – og det trenger ikke være noen motsetning.

Men da er det kanskje på tide å starte i rett ende. Selvsagt må målet være at det på sikt skal bli funksjonelt for alle mennesker uansett hvor en bor og beveger seg. Men det haster faktisk må å gi eldre mennesker en verdig alderdom. De dør nemlig snart.

Til alle dem som nå reagerer og som blir fortørnet og sint på redaktøren for at han våger å si sannheten. Hyl så mye dere vil - jeg står oppreist. Om ikke andre skal være med å kjempe for de eldres rettigheter så skal i alle fall jeg gi mitt lille bidrag.