Regjeringen slår ring om EØS-avtalen

I europameldingen som legges fram fredag, kommer det fram at regjeringen slår ring om EØS-avtalen og at myndighetene vil utnytte handlingsrommet enda bedre.

– EØS-avtalen leverer det den skal. Dette er en bra avtale som gir Norge adgang til EUs indre marked, sier utenriksminister Espen Barth Eide til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er uaktuelt å ta arbeidslivet ut av EØS-avtalen, fordi det berører en av de fire frihetene i EU, sier han videre.

– Vi slår fast at EØS-avtalen så langt ikke er noen trussel mot etablerte regler. Vi erkjenner imidlertid at det er en bekymring på dette området. Derfor må vi sørge for å være særlig aktive her, forteller utenriksministeren.

Selv om det er noen demokratiske utfordringer ved EØS-konstruksjonen, er det massivt flertall for tilknytningsformen, opplyser han, og viser til at seks regjeringer og fem Storting har styrt på grunnlag av EØS-avtalen.

Det som drøftes nå er bruk av handlingsrommet, noe som er aktuelt når det gjelder beslutninger i EU og EØS, og når det gjelder innføring av nye direktiver, forteller Barth Eide.

– Det er behov for å være enda mer strategisk og være tidlig ute med å identifisere utfordringer. For å få til det må vi ha evne til å prioritere de viktige sakene, sier han.

Europameldingen som legges fram fredag er en oppfølging av den offentlige utredningen om EØS som ble ledet av Fredrik Sejersted.