Olsø hasteansatt for å få Entra på børs

Flertallet i Entra-styret ansatte Rune Olsø som ny direktør på styremøtet 26. september fordi investor og styremedlem Ketil Fjerdingen ville ha selskapet raskt på børs, skriver Aftenposten.

Etter det avisen erfarer sto Fjerdingen i spissen for flertallet på fire som fikk gjennom ansettelsen av Olsø. Mindretallet på tre, med styreleder Siri Hatlen i spissen, ville vente med å ansette ny direktør.

Et av Fjerdingens hovedargumenter for å ansette 38 år gamle Olsø som hadde vært konstituert i stillingen siden april, var at selskapet med Olsø i sjefsstolen ville få fortgang i planen om børsnotering.

Fryktet fusjon
Dagens Næringsliv skriver fredag at bakgrunnen for kuppet på styremøtet 26. september var at flertallet gjennom ansettelsen ville øke sjansen for at privatiseringen av Entra skjer i form av en børsnotering, og ikke gjennom en fusjon.

Siri Hatlen la fram sin egen liste med direktørkandidater på det forrige styremøtet i august, og ifølge Dagens Næringsliv var personen som sto øverst på listen finans- og investeringsdirektør Svein Hov Skjelle hos konkurrenten Norwegian Property (Npro). Selskapet har vært aktuell fusjonspartner for Entra siden 2007.

Ifølge avisen fryktet Ketil Fjerdingen, Ottar B. Guttelvik og de to ansatterepresentantene Tore Bendiktsen og Birthe S. Skeid i styret, at Siri Hatlens kandidat ville bane veien for en fusjon. Hatlen har ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.

Må ikke selge
Ifølge Aftenposten skal både Olsø og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) ha ønsket en rask avklaring av eierstrukturen i selskapet.

Stortinget vedtok i 2010 å gi regjeringen fullmakt til å selge to tredeler av selskapet, og senke statens eierandel ned mot 33,4 prosent. Nå signaliserer Giske, som har erklært seg inhabil i saken, at verken flertallet på Stortinget eller regjeringen har konkludert med at et slikt salg blir gjennomført.

– Det er ikke gitt at vi skal ut av Entra nå. Det er kanskje ikke overordnet for oss å eie 100 prosent av selskapet, men vedtaket i Stortinget pålegger oss ikke å selge, sier Giske til Adresseavisen.

Solhjell avgjør
Etter det Aftenposten forstår, er det flere alternativer til børsnotering. Et av disse er nettopp fusjon med et børsnotert eiendomsselskap, et annet alternativ er oppkjøp. De finansielle rådgiverne DNB Markets og Goldman Sachs skal utrede ulike modeller for nedsalg og kommer med en anbefaling rundt årsskiftet.

Ifølge Aftenposten vil settestatsråd i saken, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), legge fram sin beslutning om hvordan striden i Entra skal løses på fredag eller i begynnelsen av neste uke. Hele eller deler av styret kan bli kastet.