Bra at du lytter, Liv Signe

Vi vil berømme kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som onsdag inviterte sentrale representanter for byggenæringen til møte. Det har til tider vært en til dels amper debatt om alle krav som stilles i forbindelse med nye bygg.

Mange av disse kravene blir av bransjen selv ansett som hinsidige. Det å starte en dialog er langt bedre enn å drive krig fra skyttergravene.

Vi er enig med statsråden som sier at det nå gjelder å bruke fornuft. Det er ikke tvil om at det i mange kommunale reguleringsplaner finnes et regelverk som er så strengt at det virker mot sin hensikt.

Mange av disse bestemmelsene kan isolert sett virke fornuftige. Men når man ser alt i sammenheng påfører alle reglene betydelige kostnader til de nye boligprosjektene. Og det er dem som skal bo i husene som til syvende og sist må betale regningen.

Vi har flere ganger stilt spørsmål til alle kravene som gjelder studentboliger. Dette gjelder bl a kravet til at mange av leilighetene i en studentbolig skal være tilpasset rullestolbrukere. Vi vet at det er tatt i bruk nye studentboliger hvor det ikke bor en eneste rullestolbruker. Selvsagt kan man lage noen leiligheter i de ulike prosjektene slik at de er tilpasset, men at det skal gjelde så mange studentleiligheter er å skyte over mål. Universiell utforming er vel og bra, men det må ikke bli en hellig ku.

På møtet med statsråden var det flere som tok opp konkrete saker som viser hvor dumt regelverket er.

Det er også viktig å se hvor skoen trykker. Det har de siste årene oppstått et kjempeproblem med å få regulert nok tomter til boligformål på de stedene folk etterspør boliger. I mellomtiden stiger tomteprisen.

Mange boligprosjekter blir utsatt på grunn av ”laaaang” saksbehandlingstid i kommunene. Fylkesmennene som burde være en pådriver for å få fortgang i planene, bidrar også ofte til å forsinke planene ytterligere på grunn av at enkelte saksbehandlere stikker kjeppene i hjulene. Da er det biologisk mangfold og andre snevre spørsmål som betyr mer enn at folk skal få tak over hodet. Dette siste synes ikke å bekymre enkelte byråkrater i hele tatt.

Vi er ellers enig med BNL som krever at kommunene må en formell adgang til å fravike krav om universell utforming av utearealer.

Det er ellers forunderlig at enkelte går i taket når disse spørsmålene diskuteres. Det skal selvsagt settes krav. Det skal ikke være fritt frem for utbyggerne. Men det må være mulig på en seriøs måte å diskutere dette uten at man blir beskyldt for å gå andres ærend. Det viktigste for oss er at det blir bygget flere boliger som selvsagt har den standard som man skal ha i 2012.