Norske banker utsatt ved høye boligpriser

Norske banker er sårbare dersom det blir et plutselig prisfall i det innenlandske boligmarkedet, heter det i en ny rapport fra kredittvurderingsselskapet Moody's.

Norske banker har store utlån knyttet til bolig, og markedet har lenge vist en sterk prisstigning. Moody's opererer med en økning på 7,8 prosent i 2011, en tendens som har styrket seg videre i 2012.

– Etter vårt syn kan ikke grunnleggende forhold i boligmarkedet helt ut forklare den sterke økningen i boligpriser siden 1995. Dette er i sin tur med på å øke faren for et prisfall, skriver selskapet.

Moody's mener også at det høye gjeldsnivået i vanlige husholdninger er med på å true bankenes soliditet. Den gjennomsnittlige norske husholdning hadde ved utgangen av 2011 en gjeldsbyrde som er nesten dobbelt så stor som disponibel inntekt.

– Gjeldsnivået er svært høyt i forhold til land Norge kan sammenligne seg med i Europa. Forklaringen ligger i at hele 85 prosent av norsk husholdninger eier egen bolig og at fradragsmulighetene for renter på boliglån er gode, skriver Moody's i sin siste rapport om soliditeten i norske banker.