Spår tidobling av oljevirksomheten i nord

Omfanget av olje- og gassvirksomheten i Nord-Norge kan øke fra 30 milliarder i år til det tidobbelte i 2030. Barentshavet blir den viktigste oljeprovinsen.

Det er blant de oppsiktsvekkende og optimistiske konklusjonene i en analyse Rystad Energy har gjort på oppdrag for Pro Barents, PetroArctic og Kunnskapsparken nord.

100 mrd. om tre år
Analysen spår en kraftig vekst i oljevirksomheten i nord. Jo lengre fram de ser, desto høyere tall.

– Bare det som er funnet, satt i gang og planlagt representerer et omfang på 100 milliarder kroner om fem-seks år. I 2030 tror Rystad at regionen står for en omsetning på 300 milliarder kroner hvert år, sier Kjell Giæver som er prosjektleder i leverandørsammenslutningen PetroArctic.

– Mer treffsikker
I bunn for analysen ligger ressursanslag som er 20 prosent høyere enn det Oljedirektoratet opererer med. Men oppdragsgiverne for rapporten tror at det tunge analyseselskapet Rystad Energy er mer treffsikre.

– Dette er de beste anslagene vi kan få nå. Det er en festdag for Nord-Norge, sier Giæver.

Framstillingen viser at markedet for regionale leveranser vil øke både i Barentshavet og Norskehavet. Med de allerede vedtatte utbyggingene vil de doble seg de kommende tre årene. I tiårsperioden fram til 2022 vil leverandører i Nord-Norge kunne stå for 25 prosent av leveransene.

Barentshavet størst
Rystad Energy tror også at Barentshavet og Norskehavet fra 2035 samlet vil være en større leverandør av olje og gass enn Nordsjøen, og at Barentshavet overtar som den største oljeprovinsen.

– Vi vet ikke 100 prosent fordelingen av dette. Men gjennom de siste funnene i Barentshavet er det helt innlysende at man har knekt koden for Barentshavet. Det gir helt andre perspektiver på hva som finnes der enn hva man hadde for få år siden, sier samfunnskontakt for Norsk Olje og Gass (tidligere OLF) i Nord-Norge, Geir Seljeseth til NTB.

Ny situasjon
Analysen ble presentert i Tromsø onsdag som en opptakt til LOs årskonferanse for olje og gass. Ledere for LOs olje- og gassutvalg, Frode Alfheim, mener analysen underbygger at det har skjedd et omfattende skifte i oljevirksomheten i nord.

– Nå kan man planlegge på en helt annen måte enn da vi hadde to sikre felt, Nornefeltet i Norskehavet og Snøhvit i nord. Nå er det så mye at både utdanning for ungdommen, bedriftsetableringer og investeringer i næringslivet nå kan komme på en helt annen måte enn bare for få år siden, sier Alfheim som også er nestleder i fagforbundet Industri Energi.

Ringvirkninger
Når det nå ikke lenger er et spørsmål om, men når, enda tyngre nordnorske etableringer innen olje- og gassbransjen kommer, vil det ifølge Norsk Olje og Gass nødvendigvis måtte dryppe mye på regionale og lokale aktører.

– Det er politisk umulig for olje- og gassbransjen å ikke skape ringvirkninger på land når vi går inn i et område. Det betyr ikke at vi skal ha jernverk eller ilandføring på hvert et nes. Men at det skal skapes aktivitet på en bred front. Det er bare å se på Sandnessjøen og Hammerfest hva ett funn på hver plass har ført til. Vi får ikke et nytt Stavanger i Nord-Norge. Vi vil få mange små Stavanger. Det er ikke logisk med alt på en plass, sier Geir Seljeseth.