Staten er ingen god eier

Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen sier at det beste vil være å avvikle det statlige eiendomsselskapet Entra. Mange mener at det samme bør skje med Mesta. Staten ved Næringsdepartementet og Trond Giske er ingen god eier.

Flere hevder at staten har tapt milliarder av kroner de siste årene på forretningsdriften. Men så lenge skattebetalerne betaler sviver det rundt.

Ifølge Lundteigen bør de av bygningene i Entra som han beskriver som «nøkkelbygninger» tilbakeføres til Statsbygg, mens «ordinære bygninger» kan overføres til et nytt selskap som eies av private investorer. Entra ble etablert 1. juli 2000 da en del av Statsbyggs eiendommer ble konkurranseutsatt. Selskapet eies av staten ved Næringsdepartementet og eier over en million kvadratmeter eiendomsmasse.

Ellers viser det seg at nesten hver tredje ansatte i det statlige eiendomsselskapet Entra er sjef. Dette viser at selskapet bør privatiseres, mener Høyre.

Entra har 163 ansatte. 51 av dem har en lederstilling, som for eksempel kvalitetssjef, miljøsjef, forvaltningssjef, regnskapssjef, finanssjef, finansdirektør, investeringssjef, prosjektsjef, senior prosjektsjef, prosjektdirektør, teknisk direktør, innkjøpsdirektør, kommunikasjonssjef og kommunikasjonsdirektør.

– Det viser at det er en god idé å privatisere Entra, slik Stortinget har vedtatt. Da vil du få en helt annen og mer trimmet organisasjon, sier nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H), til Aftenposten.

Vi er overbevist om at det nå kun er snakk om tid før det skjer vesentlige endringer i flere av de statlige selskapene. Blir det regjeringsskifte blir dette ett av de første grep den nye regjeringen vil ta.