370 milliarder kroner til 1,3 million nordmenn uten jobb

Neste år regner staten med å bruke 370 milliarder kroner på å lønne 1,3 millioner personer som ikke jobber. Nå ønsker leder Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri å ta et oppgjør med trygdeutviklingen.

På sju år har trygdebudsjettet økt med 50 prosent. Lier-Hansen mener dette er en håpløs utvikling.

– Dette problemet har kommet i skyggen fordi vi i Norge har hatt penger nok til å la systemet gå rundt, sier han til Vårt Land.

Gode trygdeordninger gjør at mange ikke er motivert til å jobbe, mener den tidligere statssekretæren i Jens Stoltenbergs første regjering.

– Det gjør noe med oss psykisk at staten har så mye penger. Mange går i fella og tenker at de kan leve fint på trygd, sier Lier-Hansen.

Han mener problemet handler om at stadig færre er i jobb. I løpet av den rødgrønne regjeringens tid har kostnadene til folketrygden økt med 123 milliarder kroner, eller 50 prosent. Til sammenligning har det totale statsbudsjettet i samme periode økt med 30 prosent. Dermed tyder mye på at trygdede nordmenn får en stadig større del av pengene som staten sitter på.

Lier-Hansen understreker at det er viktigere å stimulere folk til å jobbe enn å kutte i trygdene.

– Nå må man se på hvordan trygdede faktisk stimuleres til å gå tilbake til arbeidslivet. Samfunnet må legge bedre til rette for at de med restarbeidsevne kan gå inn i den type oppgaver de kan klare. Dette er et samfunnsproblem mer enn for den enkelte bedrift, sier Lier-Hansen.

Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV) mener tallene gir et feilaktig bilde. Det meste av økningen har sammenheng med at vi blir stadig eldre og får mer i pensjon, noe som er bra, mener hun.