Når dugnadsarbeid tar av

Til alle tider har mange idrettslag og ulike frivillige organisasjoner tatt på seg ulike dugnadsoppdrag også rettet mot byggenæringen. Vi har tidligere fått ulike tips om at enkelte gjør langt mer enn det man har lov til. Direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske kommer nå med en kraftig advarsel mot økende bruk av dugnadsarbeid på byggeplasser.

Moxnes sier at han har stor respekt for organisasjoner og at disse må gjøre dugnadsarbeid for å opprettholde den øvrige virksomheten.

– Jeg har selv vært knyttet til organisasjoner helt siden ungdomsårene, men dugnadsarbeid kan ikke være av en slik størrelse at man konkurrerer med næringslivsaktørene. Vi vil da være på ville veier og regelrett legge opp til svart arbeid, sier han til Byggeindustrien.

Det spesielle er at det særlig er enkelte religiøse organisasjoner som har satt dette i system. I noen tilfeller har ”dugnadsarbeid” vært så omfattende at man må stille spørsmål til lovligheten. Vi ser dette også i sammenheng med HMS og ikke minst i forhold til skatt- og avgiftsystemet. Dersom det avdekkes svart arbeid, blir dette fort kriminell virksomhet. At en religiøs organisasjon kan drive med den slags, forstår ikke vi.

Vi regner med at ansvarlige myndigheter ser nærmere på de tips man får i slike saker. Også vi er selvsagt for at det kan drives dugnadsarbeid slik at organisasjoner kan skaffe seg inntekter, men det må ikke ta overhånd.

Vi vil også peke på det ansvar byggherrer og entreprenører har dersom man lar ”uproffe” mennesker ta på seg farlige oppdrag.