Kun utenlandske fanger i Kongsvinger fengsel

Kongsvinger fengsel skal fra neste år være forbeholdt utenlandske domfelte.

Kongsvinger fengsel skal fortsatt ha 97 plasser, men kun for utenlandske innsatte, og skal omfatte både høy og lav sikkerhet. Fengselet har i dag 20 innsatte utlendinger.

– Vi synes dette er spennende. Det blir et nytt felles mål å samles om, men det blir utfordrende siden omleggingen starter allerede i høst, sier fengselsleder Gaute Enger til lokalvisa Glåmdalen.

Regjeringen skriver i sitt forslag til statsbudsjett for 2013 at et eget fengsel blir mer kostnadseffektivt enn flere mindre enheter. Dessuten blir tolketjenester og lignende lettere tilgjengelig. Men målet er uansett at flest mulig utenlandske innsatte blir sendt hjem igjen for å sone straffen der.

– Utenlandske innsatte som skal utvises, skal ikke tilbakeføres til det norske samfunnet. De innsatte skal tilbys et innhold under straffegjennomføringen som er tilpasset denne gruppen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Hva dette innholdet skal bestå i er ikke avklart.

I mars i år skrev Bergens Tidende at Norge har den høyeste andelen utlendinger i fengsel i Skandinavia. Av 3.642 innsatte var 33 prosent utenlandske statsborgere.