1 314 000 000 000 kroner i inntekt

Den norske statens samlede inntekter vokser til 1.314 milliarder kroner neste år. Av dette kommer 401 milliarder kroner fra oljesektoren. Regjeringen øker utgiftene med 2,4 prosent eller 23 milliarder kroner, til 1.065 milliarder kroner. Det er utrolig mye penger, og ingen finansministre i den siviliserte del av verden har så mye å rutte med i forhold til folketallet.

Det blir mye til det meste, men selvsagt er det noen som er mer misfornøyd enn andre. Vi tror at noen alltid vil være misfornøyd. Dette er noe en hver finansminister må leve med. Men selvsagt er det grunn til å stille mange spørsmål til poster i statsbudsjettet. Det er også viktig at vi i et demokrati har en bred og åpen debatt om hvordan vi bruker skattepengene.

Vi har for vår del gjentatte ganger spurt hva staten bruker alle pengene til. Vi mener at det er grunn til å se grundig på dette. I de siste ti årene har det skjedd en eksplosjon når det gjelder stillinger i offentlig administrasjon. Vi er ikke overbevist om at vi får et bedre samfunn av mer byråkrati. Kanskje opplever vi det motsatte. Dette var bakteppet også for 22. juli-kommisjonens rapport. Det er ikke pengene som er problemet, men måten vi organiser offentlig sektor på. Det er for mange vanntette skott. Det er for mange småkonger.

Ellers er det etter vårt syn en stor svakhet i statsbudsjettet når Arbeiderpartiet som det toneangivende partiet hos de rødgrønne, må gi etter for særkrav fra SV og Sp. Tollsaken vedrørende jordbruksprodukter er tull. Dette er en sak som kan ødelegge mye for vår eksport – ikke minst for fiskerinæringen som også Sp er opptatt av. Her er det bøndene man har skuet til.

Regjeringen øker ligningsverdiene av næringseiendom og bolig nummer to fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi. Argumentet er at dette vil dempe lysten til å plassere penger i eiendom, noe som i sin tur presser opp prisene. Dette er også tull. I verste fall kan dette føre til at det blir enda vanskeligere å bygge nok utleieboliger for studenter og andre. Her er regjeringen i ferd med å snikinnføre en ny skatt.

Ellers er vi i likhet med BNL misfornøyd med at man ikke gjør mer når det gjelder energiøkonomisering i eksisterende bygningsmasse. Regjeringen skryter av at de når alle sine mål, men på dette området er det fullstendig svikt. Når det gjelder utgifter til energi, vil alle strømkunder i dette landet en dag få en blåmandag som merkes om myndighetene ikke tar de rette grepene. Det hjelper lite om strømprisene går ned på grunn av enorme nedbørsmenger når nettleia går til himmels på grunn av feilslått energipolitikk og unødvendige investeringer.

Mye er bra i statsbudsjettet, men mye kan også bli bedre. Det viktigste fremover er at det blir ført en god politikk.