Flere studieplasser og nye bygg

Bevilgningene til studieplasser øker med 290 millioner kroner. Fra 2012 til 2013 innebærer dette en vekst i antallet studieplasser på om lag 3 250.

- Den rødgrønne regjeringen vil i perioden 2006 – 2017 ha etablert om lag 23 400 nye studieplasser. Dette gir opp mot 2,5 milliarder kroner i økt bevilgning til sektoren, og innebærer den kraftigste satsingen på høyere utdanning de siste ti årene, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Bygg og infrastruktur
Regjeringen foreslår en startbevilgning på 18,5 millioner kroner til rehabilitering av Urbygningen på Ås. Bygget planlegges ferdig rehabilitert i 2015 med en total kostnadsramme på om lag 370 millioner kroner, og sikrer at dette vernede bygget fra tidlig 1900-tall igjen kan benyttes fullt ut.

Regjeringen vil samtidig bruke 940 millioner kroner på byggeprosjekter som er satt i gang ved universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø, samt Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Oslo og Akershus. Det foreslås også 147 millioner kroner til inventar og vitenskapelig utstyr knyttet til byggeprosjektene ved Høgskolen i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø.

Studentene
Studentboliger: Flere studenter krever flere studentboliger. I de fire siste årene er det gitt statsstøtte til bygging av henholdsvis 1592, 983, 1054 og 1039 studentboliger. Regjeringen foreslår å bevilge omlag 250 millioner kroner til studentboliger i 2013, det vil gi omlag 1000 nye studentboliger. Behovet for studentboliger er stort flere steder i landet og utviklingen med oppføring av nye boliger følges tett. Halvorsen varsler at hun vil vurdere regelverket for tilskuddsordningen inkludert nivået på kostnadsrammen og tilskuddet til studentboliger.

- Denne regjeringen lovte i 2005 en betydelig økning i tilgangen på studentboliger og har fordoblet byggingen av nye boliger fra 500 til 1000 årlig. Dette løftet vi har fulgt opp hvert eneste år, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Lånekassen: Regjeringen legger opp til å opprettholde kjøpekraften til elever og studenter kommende år, og foreslår derfor å øke satsene i studiestøtten i tråd med prisutviklingen. Justeringen innebærer at basisstøtten studentene mottar øker fra 92 500 kroner i 2012-2013 til 94 400 i 2013-2014, en økning på to prosent.

I perioden 2002-2005 lå basisstøtten til studenter fast på 80 000 kroner per undervisningsår. Fra og med undervisningsåret 2006-2007 er den økt hvert år for å kompensere for prisutviklingen i samfunnet. Med regjeringens budsjettforslag vil støtten ha økt med 14 400 kroner fra undervisningsåret 2005-2006 til undervisningsåret 2013-2014.

Sykestipend: Regjeringen foreslår at ordningen med gradert sykestipend videreføres ut 2013. Departementet vil også foreta en gjennomgang av hele ordningen med sykestipend for studenter som forvaltes gjennom Lånekassen

Fag- og lærebøker: Regjeringen vil videreføre fastpris på fag- og lærebøker ut 2014. Fastprisordninger har positive kulturpolitiske virkninger og gjør det lettere å opprettholde et mangfold i fag- og lærebøker. Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen til Universitets- og høyskolerådet som inkluderer 4,9 millioner kroner til utgivelse av lærebøker.

Kvalitet i høyere utdanning
Regjeringen foreslår å bevilge om lag 70 millioner kroner for å sikre og øke kvaliteten i høyere utdanning og forskning, med særlig vekt på profesjonsfagene. Tiltakene innebærer blant annet en styrking av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) og videre oppfølging av helse-, sosial og lærerutdanningene.

Det skal videre opprettes tre nye sentre for fremragende utdanning. Status som Senter for fremragende utdanning (SFU) tildeles miljøer som allerede kan oppvise fremragende kvalitet og innovativ praksis i utdanningen. SFU-ordningen innebærer en konsentrert og langsiktig innsats for å stimulere til utvikling av undervisning og læringsmåter i høyere utdanning på bachelor- og mastergradsnivå. Ordningen skal stimulere til at utdanningen skal være basert på det fremste innen forskning, faglig utviklingsarbeid og erfaringskunnskap. SFU-ordningen forvaltes av NOKUT.

Andre satsninger:
For å føre videre arbeidet og prosessene for å skape mer samarbeid, arbeidsdeling og faglig konsentrasjon i universitets- og høyskolesektoren (SAK) blir det foreslått 50 millioner kroner til ulike samarbeidsprosesser i 2013. Regjeringen vil i perioden 2010-2013 ha bevilget 200 millioner kroner til dette formålet.

Regjeringen har besluttet at vikingskipene skal forbli på Bygdøy, i tråd med det internasjonale ekspertutvalgets klare anbefaling. Regjeringen foreslår en satsning på 30 millioner kroner fordelt over tre år for å bidra til å sikre og bevare de unike vikingsamlingene.

Regjeringen foreslår å øke grunnbevilgningen til grunnskolelærerutdanningene med 28 millioner kroner. Totalt vil regjeringen ha styrket lærerutdanningene med over 170 millioner kroner varig i årene 2011-2014.

Det foreslås å bevilge 15 millioner kroner til eCampus i 2013, et prosjekt for å bygge ut og oppgradere IKT-infrastrukturen i universitets- og høyskolesektoren. Dette er et tiltak for å øke tilgjengeligheten av utdanningstilbud med høy kvalitet i alle regioner i Norge.

Det foreslås å bevilge 10 millioner kroner for å sikre langsiktig og stabil drift av Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland.

For å styrke høyere kunstutdanning og kunstnerisk utviklingsarbeid etablerte Regjeringen i 2010 et Prosjektprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid. Fra 2013 foreslår Regjeringen å styrke dette programmet med 2,6 millioner kroner, til 8,6 millioner kroner.

Artsdatabanken utvikler elektroniske verktøy som stadig gjør miljøforvaltningen i Norge mer vitenskapelig basert. I tillegg bidrar de til å gjøre data om biologisk mangfold lett tilgjengelig for forskning, undervisning og allmennheten. I 2013 foreslår Regjeringen å styrke Artsdatabanken med en engangsbevilgning på 2 millioner kroner.

For å etablere og videreutvikle kunnskapssamarbeid mellom Norge og strategisk viktige samarbeidsland, særlig utenfor Europa, foreslår departementet å sette av om lag 5 millioner kroner årlig til bilaterale samarbeidstiltak innen høyere utdanning og forskning.