Byggmakker Skattum fortsetter i kjeden

En av de store regionale medlemsaktørene, Byggmakker Skattum med mange varehus i Oppland og Hedmark, har valgt å bli værende i kjeden.

Dette var en god nyhet den nye Byggmakker-sjefen Knut Strand Jacobsen fikk da han begynte i sin nye jobb sist mandag, en jobb som kan bli litt mer utfordrende enn da han ble tilsatt på forsommeren.

Som kjent sa Carlsen Fritzøe, Ski Bygg og Skattum opp kjedeavtalen sist nyttår. I oppsigelsestiden har det vært ført samtaler som førte til at Carlsen Fritzøe og Ski Bygg forlater kjeden ved kommende nyttår og tar med seg en sisteleddsomsetning på over en milliarder kroner. Skattum gruppen valgt på sin side å bli værende i kjeden og blir nå kjedens største forhandlergruppering etter nyttår.

– Det er ikke snakk om noe mytteri på Byggmakkerskute. Det handler mer om store lokale enkeltaktører som har andre strategiske forutsetninger og ønsker enn det kjeden har. Og da er konsekvensen dessverre for noen vi må skille lag, kommenterer Knut Strand Jacobsen.

– Her var det ikke snakk om noen prosenter eller kroner, men heller om strategier knyttet til markedsføring, innkjøp og sortimentsvalg som er vesentlige spørsmål i en kjede. Hvis det lokale behovet eller et kjedemedlems ønsker avviker for mye fra hva enhver kjede står for, fungerer det ikke fordi synergier ikke oppnås. Man må for eksempel ha kampanjevarer og kjedens sortiment. Vil man ikke være med, er valget kanskje å gjøre noe annet, slår Jacobsen fast.

Selv om følgene av utmeldelsene ikke ble så katastrofal som fryktet, varsler likevel den nye Byggmakkersjefen at utmeldelsene vil få omfattende konsekvenser.

– Det vil bli nødvendig med kort horisont å foreta grep i organisasjonen etter at vi har mistet en betydelig bruttofortjeneste, opplyser Strand Jacobsen. Organisasjonen eller i dag om lag 500 medarbeidere.

– Det blir tiltak i hele kostnadsmassen. Spesielt i de egeneide butikkene, men også ved kjedens hovedkontor på Langhus. Kjeden skal altså effektiviseres. Målet er fortsatt å være best og blant de to største aktørene i markedet, fremholder han.

Det blir også endring i kjedens ledelse. Irlinn Tystad som har vært konstituert Byggmakkersjef etter at Espen Hoff sluttet for nærmere ett år siden, har sagt opp sin stilling og begynner som kjedesjef for Babyshop eter nyttår.

En sentral medspiller for Strand Jacobsen i den nye Byggmakker-organisasjonen vil bli Morten Engebretsen som er tilbake etter et sykdomsforløp. Han vil fortsette i jobben som direktør for Norgros Handel som representerer de egeneide byggevareutsalgene i strategisk viktige folkerike områder som Oslo, Trondheim og Bergen.

– Morten er en erfaren person som hele bransjen kjenner. Det er verdifullt for meg og for kontinuiteten i kjeden at han er tilbake, kommenterer Strand Jacobsen.