Byggenæringen overrepresentert i kreftstatistikken

Hvert år blir det registrert over 27.000 nye krefttilfeller i Norge. En del av disse tilfellene kan tilskrives yrkestilhørighet, og byggenæringen skiller seg ut i denne statistikken.

Kreft mer utbredt enn alvorlige arbeidsulykker

– Det viser seg at kreft er mer utbredt enn alvorlige arbeidsulykker i BackeGruppen, forteller konsernsjef Eirik Gjelsvik og HMS-/KS-direktør Tom Ivar Myhre.

Derfor har BackeGruppen nå gått inn på et omfattende samarbeid med Kreftforeningen.

– Kreft er en sykdom som rammer mange, og kreft rammer også mange i familiene til våre ansatte. Dette skaper store ringvirkninger på jobb og i fritiden. Kreft som dimensjon i arbeidslivet er en større faktor enn vi har vært bevisste på, legger Gjelsvik til.

Myhre forteller at det i Backe­Gruppen har vært i overkant av ti krefttilfeller de siste fem årene.

– Vi bruker store ressurser på å forebygge arbeidsulykker, men kreft er enda mer utbredt. Samarbeidet med Kreftforeningen vil gjøre oss bedre i stand til å takle kreft i Backe­Gruppen, og ikke minst håper vi at samarbeidet vil kunne hjelpe oss til å forebygge nye tilfeller, legger Myhre til.

Blant annet jobber de med et par prosjekter som går på livsstilfaktorer som trening, kosthold og søvn.

– Vi vil jobbe med et sett med tiltak, og et viktig aspekt er at dette skal være stimulerende uten å være formanende, og vi ønsker å sette i verk tiltak som skal være langvarige, sier Myhre.

Gjelsvik er godt fornøyd med hvordan samarbeidet med Kreftforingen fungerer.

– En del av årsaken til at vi har inngått samarbeidet skyldes naturlig nok bortgangen til Peder B Backe som følge av kreft. Men vi ønsker også å bidra til kreftsaken. Det forskes for lite på de krefttypene som i størst grad kan tilskrives yrkespåvirkninger i bygg og anlegg, og dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Gjelsvik.

– Vi er meget godt fornøyd med hvordan samarbeidet med BackeGruppen har utviklet seg. Vi kan tilby råd og veiledninger, og støtten fra BackeGruppen gjør at vi kan bidra til forskningen på flere krefttyper, sier Guri Sogn-Larssen i Kreftforeningen.

Backe og Kreftforeningen signerte hovedsamarbeidsavtalen i januar 2012, og den skal i utgangspunktet han en varighet på to år.

Det er nemlig slik at yrkesrelatert kreft er særlig utbredt blant bygg- og anleggsarbeidere. Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utarbeidet en omfattende rapport rundt kreft på arbeidsplassen, ”Yrke og kreft i Norge”. Den viser at ansatte i bygge- og anleggsvirksomhet, håndverksfag og industrien tradisjonelt har vært og delvis er spesielt eksponert for kreftfremkallende stoffer på jobben.

– Det er også slik at noen av de kreftformene som kan relateres til bygenæringen er blant de mest dødelige krefttypene som finnes, sier Guri Sogn-Larssen, spesialkonsulent næringsliv i Kreftforeningen.

Mindre eksponering nå
Undersøkelser har vist at blant annet asbest, kvarts, benzen, krom, nikkel, formaldehyd, trestøv og ioniserende stråling har kreftfremkallende egenskaper. For andre stoffer er dokumentasjonen noe mer begrenset, men forskning har vist at de sannsynligvis kan føre til kreft. Dette gjelder for eksempel polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), dieseleksos, enkelte klorerte hydrokarboner og nattarbeid.

Økt kunnskap om kreftfremkallende faktorer har ført til at det har blitt satt i gang flere tiltak for å beskytte arbeidstakerne. Reguleringer har ført til en nedgang i yrkeseksponering i Norge, men fortsatt eksponeres enkelte arbeidstakere for faktorer som kan føre til kreft. STAMI-rapporten bygger på data fra arbeidslivet i perioden 1961-2005.

– Det er alltid et etterslep i slike statistikker, men dette er de nyeste tallene man kan vise til, legger Sogn-Larssen til.

Asbest
– Rapporten viser til at mesoteliom, lunge-/luftrørkreft og leppekreft er de kreftformene som i størst grad kan relateres til arbeid i byggenæringen. Mesoteliom og lungekreft er blant de meste dødelige krefttypene, og det trengs mer forskning innen disse krefttypene for å øke overlevelsen, forteller Sogn-Larssen.

Når det gjelder asbest har dette vært forbudt å bruke siden 1986, men arbeidere kan bli eksponert for stoffet i rive- og rehabiliteringsjobber. Det er også slik at mange av de krefttilfellene vi ser i dag kommer fra eksponeringer i lang tid forut for forbudet.

– Mange ble eksponert for asbest på 70-tallet, og det er en stor sannsynlighet for at det kan komme mange nye krefttilfeller på bakgrunn av kontakt med asbest for flere tiår siden nå fremover, mener Sogn-Larssen. Asbest kan føre til flere kreftformer og da spesielt lunge-, strupekreft og mesoteliom. Mesoteliom er svulst utgått fra mesotel, som kler overflaten i brysthulen, hjerteposen, bukhulen og mindre områder i kjønnsorganene.

Mange i byggenæringen har blitt og blir eksponert for trestøv. Omfattende eksponering av trestøv kan føre til kreft i øvre del av svelget samt i nese- og bihuler.

Leppekreft er også blant formene som kan tilskrives yrke. Hovedårsaken til leppekreft er røyking, samt ultrafiolett skade (solforbrenninger) eller annen kronisk skade.

– Mange innen byggenæringen er mye utendørs og jeg regner med at det ikke er mange som bruker beskyttelse mot stråling på verken lepper eller andre deler av huden. Føflekkreft kan også forekomme med overdreven eksponering av hud mot solen, legger Sogn-Larssen til.