Ragnar Kjeserud første norske president i Euroroc

Ragnar Kjeserud, styreleder i Askim Stenindustri AS og VD i Askim Stenindustri AB ble historisk da han som første nordmann ble enstemmig valgt til president i Europas bransjeorganisasjon for naturstein Euroroc på generalforsamlingen i Verona i Italia 28. september 2012.

Euroroc er en sammenslutning av bransjeforeninger i 30 land i Europa med over 40.000 bedrifter og 420.000 ansatte. De fleste bedriftene har fra 10 -100 personer ansatt. Euroroc som har eksistert i over 50 år er EUs eneste partner og rådgiver når det gjelder rammebetingelser for naturstein som byggeråstoff i Europa. Siden naturstein er et stort byggeråstoff ute i Europa er det en viktig stilling i de store natursteinlandene som Italia, Spania, Tyskland, Frankrike, Portugal, Tyrkia osv.

Tilstede var også Bjørn Martinsen fra Narvik Stenindustri som representant for Norsk Bergindustri hvor han er nestleder i styret.

Viktige områder som ble drøftet på møtet var innføringen av CE –merking av naturstein som byggeråstoff fra 1. juli 2013 og EPD- Enviromental product Declaration. EPD er beskrivelse av naturstein som egnet bygeråstoff og en miljøskrivelse av naturstein som Byggeråstoff. Dette er et ledd i EUs ønske om miljødeklarasjoner for alle byggeråstoffer. Her kommer naturstein meget godt ut i forhold til andre aktuelle byggeråstoffer.

Som et ledd i dette arbeidet ligger også livssyklusanalyse (LCA) som er gjennomført for Naturstein av Euroroc, hvor naturstein også kommer meget godt ut.

Ragnar Kjeserud ledet Stenindustriens landssammenslutning (SIL) fram til denne fusjonerte sammen med to andre foreninger inn i Norsk Bergindustri i 2008. For denne innsats er han i dag æresmedlem av Norsk Bergindustri.