Schjødtbygget

Schjødtbygget

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Kontor- og næringsbygg

Bruttoareal nytt og rehabilitert: 7.165 kvm

Byggherre: Storebrand Eiendom

Hovedentreprenør:
BundeBygg (samspillkontrakt)

Kontraktssum eks. mva:
78 millioner kroner

Prosjekt-, prosjekterings- og
byggeledelse:
Fokus Rådgivning

Arkitekt: Arcasa arkitekter

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIBR og Rie for byggherre: Norconsult - RIA: Brekke & Strand - RIV for byggherre: Erichsen & Horgen - Kalk.: Bygg-
analyse - RIE og RIV rør og ventilasjon: ÅF-Consult

Tekniske totalentreprenører: Elektro: Leithe & Christiansen - Ventilasjon: Bryn Byggklima - Rør: Andenæs VVS - Heis: Otis - Sikkerhetssystemer: Stanley Security

Underentreprenører/leverandører: Heller: Asak Miljøstein - Div. betongarbeider: Betongforbedring - Påstøp plattendekker: Betongmann - Parkett: Bo Andren - Adgangssperre: Boon Edam - Kontorfronter: Bosvik - Murer- og malerarbeider: Bygg og Mal - Dører: Daloc - Behandling terrasso: Ellingard Naturstein - Gulvavretting: Eurogulv - Trapper og rekkverk: Frech Mek. Verksted - Kjernekledning: Hoff Snekkerverksted - Minikjøkken: HTH Prosjektavdeling - Tepper og vinyl: Kjernsmo - Fliser: Mjøndalen Mur & Puss - Himlinger: Norpartner - Stålarbeider: Næsset Mek. Verksted - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Byggevarer: Optimera - Glassfasade, dører og solskjerming: Profilteam - Tekking: Romerike Tak og Membran - Betong: Skedsmo Betong - Betongelementer: Spenncon - Toalettutstyr, lås og beslag: Trioving - Branntetting og -isolering: Vestfold Brannsikring - Riving: Øst-Riv - Fuging: Øyan & Schie - Plattendekker: Betongprodukter i Högsäter

Etter en svært omfattende rehabilitering og påbygging har Advokatfirmaet Schjødt omsider fått sitt «eget» godt profilerte hoved-
kontor i Vika. Nå skreddersydd for egne behov - og dimensjonert for ytterlige vekst.

Schjødtbygget er ikke én gateadresse, men to; Ruseløkkveien 14 og 16. Skal man ha representative – og kommunikasjonsnære – arealer, er hjørnekomplekset ut mot Konserthusplassen uovertruffen.

Etter 20 måneder med landflyktighet, dog kun et par steinkast unna, er Schjødt i ferd med å flytte hjem igjen. Advokatfirmaet holdt tidligere til i Dronning Mauds gate, men vokste så kraftig at de gradvis spiste seg innover i nabobygningene i Ruseløkkveien.

‒ Vi hadde for liten plass, og lokalene begynte å bli slitne. Etter første runde sto hele 26 bygg på blokka, valget sto mellom dette og ett til. Vi valgte å bli her. Vi trives i Vika, og beliggenheten er veldig god. Dette er midt mellom Aker Brygge, Tinghuset og Høyesterett, altså mellom meglermiljøene og rettsinstansene i sentrum. Aktører og institusjoner vi har å gjøre med daglig, sier adm. dir. i Schjødt, Paul Bellamy.

Firmaet har mange internasjonale kunder, derfor trekker han også frem nærheten til Nationaltheatret stasjon og Flytoget. Det forekommer at de ansatte kan ha ugunstige arbeidstider med sene kvelder og lange helger, da er det også en klar fordel med gåavstand til et viktig trafikknutepunkt.

I byggeperioden på 20 mnd. var byggherre Storebrand Eiendom behjelpelig med å skaffe til veie kontorer som Schjødt størrelsesmessig og ombygningsmessig raskt kunne gjøre om til midlertidige advokatkontorer.

Alt revet ut
Kontor- og næringsbyggene i Ruseløkkveien 14 og 16 er en del av Storebrands store eiendomsportefølje. Bortsett fra oppgraderinger for enkelte leietakere, er det ikke foretatt totalrehabiliteringer siden de sto ferdige i 1967.

‒ Nå ble alt revet ut, og bare fasadeskallet med dekker, søyler og dragere sto igjen. All gammel isolasjon og asbest er fjernet. Fra arealene som Schjødt leier i tredje etasje og opp til åttende etasje er alt nytt. Unntaket er vinduene som var blitt skiftet i et tidligere fasadeprosjekt, sier Anders Sletten, prosjektsjef i Storebrand Eiendom.

Ruseløkkveien 14 og 16 har fått henholdsvis en og tre ekstra etasjer, hvorav førstnevnte er inntrukket – dessuten er det et teknisk rom på taket.

Arkitekter har vært Arcasa arkitekter, mens Fokus Rådgivning har hatt prosjekt- og prosjekteringsledelse med styring av økonomi, fremdrift, kvalitet og HMS.

Lave høyder
‒ En utfordring man møter i rehabprosjekter er at etasjehøydene er definert. Himlingshøydene var ikke forenlige med dagens krav til teknikk, eller til leietakers ønsker og behov. Derfor var det en fordel at alt ble rensket ut, slik at vi kunne prosjektere fra bunnen av og slapp å måtte la tekniske føringer krysse hverandre. Det ville tatt enda mer av høyden, sier Finn Dahlen i Fokus Rådgivning.

Det tekniske rommet på taket av Ruseløkkveien 14 forsyner nå via fire sjakter hele dette bygget. I nabobygget var det ikke mulig å bygge et teknisk rom på taket. Her er det desentraliserte tekniske rom i hver etasje mot vest. At hver betjener kun en etasje reduserte høydebehovet i himlingen.

‒ Schjødt hadde uttrykt klare preferanser på optimaliserte himlingshøyder. Det ga prosjektet en ekstra utfordring at de også ønsket at sjuende etasje, der det var lavest himling, skulle være møteromsavdeling med auditorium. Slike arealer krever i utgangspunktet enda bedre ventilasjon, så det ble mange møter med kreative løsninger for å få det til, påpeker Dahlen.

Hjørnegården i Vika har et mangfoldig innhold. Her ligger en kino, nattklubb, næringsarealer i første etasje, og parkering i tre etasjer under bakkenivå. Inkludert nye og rehabiliterte arealer fra tredje etasje og opp, er prosjektet på 7.165 BTA. Schjødt disponerer også egne treningsfasiliteter i U2, og har en opsjon på arealer i andre etasje som også er rensket og klargjort for en ny leietaker.

Ny fasade
Glassfasaden i Ruseløkkveien 16 er helt ny. Den var opprinnelig tenkt å ligge utenpå eksisterende fasade som et skall, også i påbygget fra sjette etasje og opp. Glassfasaden skulle fremstå uavbrutt, som en helhet mellom eksisterende og nye etasjer.

‒ Bygget er ikke sprinklet, så brannteknisk hadde det ikke gått uten at vi rev den gamle fasaden fra andre til femte etasje. Det ble kostbart, men vi fikk ca. 15 kvm. mer arealer pr. etasje siden den ble hengt utenfor opprinnelig fasadeliv. Vi var fra før av i grenseland til å klare Energimerking B. Den nye fasaden bidro til at vi klarte det, fastslår Dahlen.

Miljøklasse neste
‒ Vi jobber nå målbevisst for å få Schjødtbygget miljøklassifisert innenfor BREEAM-NOR. Det blir i så fall et av de første rehabiliterte byggene i Norge som klarer det, bekrefter Sletten fra byggherre Storebrand Eiendom.

BundeBygg er hovedentreprenør i en samspillskontrakt med en verdi på 78 millioner kroner. Prosjektingeniør Vegard Ødemark bekrefter at denne jobben har hatt spesielle momenter som var tidkrevende.

‒ At fasadeendringen med alle yttervegger i eksisterende etasjer ble revet ned og asbestsanert bak, tok ekstra tid. Det har også vært krevende med logistikken i en enveiskjørt gate. Støyende arbeider har vi startet opp med ved 4 – 5 tiden om morgenen, for ikke å unødig forstyrre de næringsdrivende i første etasje i bygget. Så det har blitt en del arbeid som måtte utføres til uvanlige tider på døgnet, forteller Ødemark.

‒ Vi gleder oss til å ta lokalene i bruk, det blir en ny hverdag med spesialtilpassede arealer. Vi vurderte åpne landskap. Men den nyeste forskningen viste til resultater som sa at kompetansebedrifter hadde fordel av cellekontorer. Nå får alle, uansett, identiske kontorstørrelser. Det betyr at vi må jobbe på en annen måte og ta i bruk flere møterom eller prosjektrom for kortere eller lengre tid, sier Bellamy om tiden som venter i Schjødtbygget.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter