Persaunet

Persaunet

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg bolig

Entreprisekostnad eks mva:
145 millioner kroner

Bruttoareal: 8.500 kvm

Byggherre: Veidekke Eiendom

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt:
Svein Skibnes Arkitektkontoret

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: P O Danielsen - RIE, RIGeo og RIEnergi: Sweco - RIAku og RIBr: Cowi 

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Nidaros - Grunnarbeider: Augdal - Forspente dekker: Con-Form - Stålarbeider: Øysand Stål - Tak-
tekking: Mestertak - Glass- og alu. arbeider: Trønderglass - Vinduer: Lian - Ytterdører: Gilje - Innerdører: Trenor - Blikkenslager: Olaf Hansen - Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug - Systemhimlinger: Moelven Nordia - Maler: Bråten & Berge - Lev parkett: Byggmakker - Flis og tegl: Murmester Bugge - Rørlegger: Rørfunn - Elektro: Istad Tekniske - Ventilasjon: Trondheim Luft Teknikk - Stålporter, branngardiner og branntetting: RH Prosjekt - Lås og beslag: Bravida - Festemidler: Motec - Lev. kjøkken og innredning: Aran - Innredning: Garderobemannen - Heis: Starlift - Byggevarer: Optimera - Byggvask/rent bygg: NRS

Veidekke Entreprenør har ført opp seks bygg med til sammen 90 leiligheter i de to siste bygge-trinnene på Persaunet i Trondheim.

Dermed er en tidligere militærleir forandret til et attraktivt boligområde.

145 millioner kroner
Byggetrinn tre og fire omfatter 6.500 kvm boliger og 3.800 kvm underjordisk parkerings- og bodanlegg. Tiltakshaver er Veidekke Eiendom. Byggene er tegnet av Svein Skibnes Arkitektkontor. Veidekkes kontraktssum er 145 millioner kroner eks. mva. Byggearbeidene er utført en totalentreprise. Byggestart var i februar 2011 og arbeidene ble fullført i oktober i år.

De 90 leilighetene er fra 33 til 115 kvm. Standarden er høy. Snittpris per kvm er 42.000 kroner. Det var mulig for kjøperne å velge flere tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har livsløpsstandard, bredbånd og kabel-TV, terrasser eller balkonger (noen har to) og bilopp-
stillingsplass i parkeringsanlegget. Solforholdene på Persaunet er gode. Mellom byggene er det plener, beplanting, gangveier og lekeplasser.

Betong og stål
Anleggsleder Ola Dalby i Veidekke Entreprenør forteller at byggene ligger på grunn av stabil leire.

– Grunnforholdene er gode. Vi har gravd oss en etasje ned.

Byggene er rektangulære. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Gavlvegger, balkonger og svalganger bæres av stålsøyler. De flate takene har bæring av betong, er isolerte og tekket med takbelegg. På fasadene er det teglforblending og panelkledning. Svalgangene er kledd med sinusplater i aluminium. Balkongene er i royalimpregnert virke. De er parkett på gulv, hvite vegger og helflisete bad. På kjøkken er det integrerte hvitevarer.

Konstruksjonene ble tørket ut med byggvarme og rotoravfuktere. Det ble praktisert frent bygg under oppføringen. Sorteringsgraden for byggavfall er 75 prosent.

Tette bygg
Leilighetene har vannbåren oppvarming med radiatorer basert på fjernvarme. På badene er det varmekabler i gulvene. Beregnet energibruk per kvm per år er ca. 117 kWh. Det er 20 cm isolasjon i veggene og 30 cm i takene. Vinduene har en U-verdi på 1,2. En leilighet er trykktestet og hadde en luftveksling på 0,6 per time. Tømrerbas Thomas Kleveland Berg i Veidekke Entreprenør sier at tømrerne har gjort en god jobb.

– Vi har vært meget nøye med alle tilslutninger og gjennomføringer.

Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. En femtedel av leilighetene er fullsprinklet. Det er himlingshøye skap på kjøkken og skyvedørsgarderober på soverom, noe som bidrar til å holde bestanden av hybelkaniner nede.

Fem fagprøver på tømmer
Ola Dalby sier at en av utfordringene i prosjektet var at det i en lang periode var mange fag på byggeplassen.

– Siden byggene har blitt ferdigstilt trinnvis har vi hatt grunnarbeid på de siste byggene samtidig med at det har foregått sluttfinish og overlevering på de første over en lang periode. Det har vært krevende. 70-80 bygningsarbeidere var her da aktiviteten var på topp. Vi har også hatt fokus på lærlinger og skole-elever. Ved boligbygging er tømmeroppgavene varierte, noe som er viktig for utdanningsprogrammet til en lærling. På Persaunet har vi hatt tre betonglærlinger, sju tømmerlærlinger og åtte skoleelever innom plassen. Håkon Næss (tok andreplass i konkurransen om årets lærling i Veidekke), Live Spachmo og Adnan Shishikanov har alle avlagt sin fagprøve på tømmer i dette prosjektet. I tillegg har både malerne og murerne hatt lærlinger oppe til fagprøve.

Stadig bedre kvalitet
Ola Dalby sier at Veidekke har jobbet mye med kvalitet på sluttproduktet på Persaunet.

– Vi har kjørt forbedringsgrupper med alle fag underveis og hatt fokus på å bevare kvaliteten på ferdige overflater og på at fagene gjør seg ferdig når man er inne i en leilighet.

Thomas Kleveland Berg sier at forbedringsgruppene har fungert bra og gitt gode holdninger og god kvalitet. – Det var 0,3 feil per leilighet i de første byggene, men det var for mange feil på veien dit. Dette ønsket vi å gjøre noe med og vi satte oss ned sammen med baser fra alle fag. Vi fikk luket bort over halvparten av feilene og fikk en mye bedre prosess fram mot innflytting av kunde. Dette gir også en forutsigbar framdrift og bedre økonomi i prosjektet.

Dalby legger til at resultatene i byggetrinn fire er bedre enn i byggetrinn tre. – Kvaliteten på sluttproduktet er bra. Vi ser at basene løser ting seg i mellom ute på plassen. Vi har praktisert involverende planlegging på Persaunet. Hver mandag planlegges ukens fremdrift sammen med fagarbeiderne innenfor tømmer og betong. Når basene for alle fag møtes til sitt basmøte er blikket rettet på de kommende tre ukene. Tirsdag har saksbehandlerne driftsmøter der de planlegger åtte uker frem. Dette har fungert meget bra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter