Ersgaard 1 og 2

Ersgaard 1 og 2

Sted: Lillehammer

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Salgbart areal: 2.800 kvm (trinn 1) 1.730 kvm (trinn 2)

Byggherre: Ersgaard Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke

Kontraktssum inkl. mva:
66 millioner kroner (trinn 1),
45 millioner (trinn 2)

Arkitekt: RAM Arkitektur

Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjek-
tering (trinn 1) Sweco (trinn 2) - RIBR: Tonning og Lieng (trinn 1) Cowi (trinn 2) - RIG: Si. Ing. Jack Lau - VA: Norconsult

Underentreprenører/everandører: Elektro: HB Elektro - Rør, gass og sprinkler: Medby - Ventilasjon: Lillehammer Ventilasjon - Grunn- og utomhusar: S & B Stenersen - Mur og flis: Oppland Mur og Flis - Innredning: HTH (trinn 1) Byggmakker Skattum/ Sigdal (trinn 2) - Gasspeis og pipe: Romerike Peis og Varme - Brann-
tetting: Norsk brannforebygging - Betongsaging: Tretten Betongsaging - Innvendig gips/ stål: Østlandske Gipsmontasje - Taktekking: IcopalTak - Gulvsparkling: RE Gulvavretting (trinn 1) Mjøs-Produkter (trinn 2) - Parkett: Bo Andren - Blikkenslager: Morten Grande - Solskjerming: Scandic Markiser - Malerarbeider: Malermesterne (trinn 1) Morten Skancke (trinn 2) - Lås og beslag: B&tT Låsservice - Rekkverk: Normeck - Systemhimling: Moelven Nordia (trinn 1) Tøftum Innredning (trinn 2) - Alu.dører: Østlandske fasadeteknikk - Betongelementer: Contiga (trinn 1) Spenncon (trinn 2) - Betong: Betong Øst - Dører: Jeld Wen - Vinduer: Lian - Asfalt: Veidekke Industri - Byggevarer: Optimera Proff Innlandet

Gården Ersgaard på Lillehammer har aner helt tilbake til 6-800 år e. kr og var i moderne tid kjent som et gårdpensjonat. Med oppføringen av to byggetrinn med totalt 48 nye leiligheter, går Ersgaard inn i en ny og moderne æra.

Prosjektet har vært delt opp i to byggetrinn. Trinn 1 består av tre bygg og stod klart for innflytting våren 2011, mens trinn 2 ble overlevert fra entreprenøren Veidekke til utbyggeren Ersgaard Eiendom juni 2012. Hele området på Ersgaard er nå ferdig utbygd.

Trinn 1 består av 30 leiligheter, mens trinn 2 består av 18. Prosjektet består av leiligheter fra 55 kvm opp til 118 kvm, med en hovedvekt på leiligheter rundt 80-90 kvm.

Andektighet
Daglig leder av Ersgaard Eiendom, Knut Strandenes, forteller at man med andektighet kaster seg ut i et prosjekt på historisk grunn og med en slik beliggenhet på Lillehammer.

– Det var klart allerede fra starten fra alle involverte at dette måtte bli et prosjekt som framstår som pent, sier han. Den målsetningen mener han er oppnådd.

– Når vi ser helheten i dag, synes jeg arkitekten RAM Arkitektur har lykkes godt med uttrykket og løsningene, sier han. Prosjektet ligger kun et par solide steinkast unna hoppbakkene i Lysgårdbakken og mellom de to byggene er to av bygningene fra den gamle gården Ersgaard bevart og blir bebodd av tidligere eier av gården.

Leilighetsbyggene er kledd med sibirsk lerk, som skal være tilnærmet vedlikeholdsfri i mange år.

Første del av prosjektet ble lagt ut på salg i svært turbulente tider økonomisk i 2009, men med stor oppmerksomhet i lokalmiljøet, klarte utbyggeren å forhåndsselge nok boliger til å komme i gang med byggingen.

– Ersgaard var det eneste boligprosjektet med slik høy standard som lå i startgropa på Lillehammer etter finanskrisen. Den attraktive beliggenheten med en fantastisk utsikt over byen og unike solforhold tiltrakk mange, sier han. Svært mange av beboerne er eldre som er har ønsket et liv i lettstelte leiligheter med gode turmuligheter rett utenfor inngangsdøra. I skrivende stund er det kun en usolgt leilighet igjen i hele prosjektet.

To trinn tett i tett
Veidekke Entreprenør har vært totalentreprenør for prosjektet og i praksis har de to byggetrinnene blitt håndtert som ett prosjekt der majoriteten av underentreprenører og leverandører har vært identiske.

– Vi har hatt en svært godt personlig klima, og Ersgaard Eiendom var svært fornøyd med utførelsen av første byggetrinn. Det var derfor helt naturlig at Veidekke ble engasjert videre, poengterer Strandenes.

Byggetrinn 1 omfattet en totalentreprise på 66 millioner kroner, mens trinn 2 havnet på 45 millioner kroner.

Kjærkomment prosjekt
– Kontrakten på første byggetrinn i 2009 kom på et kjærkomment tidspunkt da markedet på Innlandet var svært magert, sier prosjektleder Bjørn Rusten i Veidekke.

Leilighetsbyggene hviler i all hovedsak på sprengstein til fjell og er oppført med en bærekonstruksjon av betong og stål med prefabrikkerte hulldekker.

– Begge byggetrinnene er oppført i henhold til TEK 07 og har en veggkonstruksjon på tradisjonell reisverk, sier Rusten. Leilighetene er utstyrt med balansert ventilasjon og oppvarming med gasspeiser fra sentralt anlegg i tillegg til elektrisitet.

– Isolasjonen og tettheten i byggene er svært god og en del av beboerne er nesten litt skuffet over at de ikke får brukt gasspeisen så mye som de hadde forespeilet seg på forhånd, men de er på den andre siden svær fornøyd med lave energiutgifter selv med et kaldt innlandsklima, smiler Strandenes.

Begge byggetrinnene ble overlevert på riktig tid og prosjektet har ikke opplevd å møte for store skjær i sjøen.

– Vi har opplevd noen utfordringer i forbindelse med grunnarbeidet og det er store høydeforskjeller mellom byggene, derfor har vi hatt et par aha-opplevelser i forhold til høydene når prosjektet har gått fra tegnebrettet til oppføring i terrenget. Men det har ikke vært større utfordringer enn at de har latt seg løse gjennom enkle justeringer, sier Strandenes.

De viktigste underentreprenørene i prosjektet har vært Medby på rør, HB Elektro på elektroarbeider mens S & B Stenersen har gjennomført grunnarbeidet. HTH leverte kjøkken til første byggetrinn, mens Sigdal ble valgt til leverandør for trinn 2. Leilighetene i første byggetrinn er utstyrt med vanntåkeanlegg fra Lillehammer-firmaet Prevent Systems. På grunn av rømningssikkerheten var det ikke forskriftsmessig behov for tilsvarende anlegg i trinn 2.

Ersgaard har totalt 80 parkeringsplasser fordelt over tre parkeringskjellere med egne innkjøringer. Fra parkeringskjellerne er det heis til leilighetenes inngangsparti.

Fornøyde beboere nyter utsikten
Mange av beboerne har ønsket en god standard i leilighetene. Det har vært omfattende tilvalgsmuligheter, som har vært styrt av Veidekkes prosjektledelse.

– Her har det gått fra standardleveranse til tilvalg opp til 700.000 kroner i leilighetene, opplyser anleggsleder Bjørn Medby.

Utenomhus er det opparbeidet støttemurer og anlagt gangveier og asfaltert tilkomstveier. Mellom de to byggetrinnene er det opparbeidet et lite tun hvor det er mulig å boltre seg.

– Vi har bevisst ikke ønsket noen voldsom beplantning for å bevare mest mulig av utsikten, sier Strandenes.

Han opplever at beboerne som har bodd i leilighetene er godt fornøyd.

– Det beste eksemplet på at folk er fornøyde er at de opplever at de har gjort en god investering. Vi har hatt et par resalg på Ersgaard og enhetene har gått for betydelig høyere pris enn hva beboerne betalte ved innflytting. Det tyder på at vi har lykkes godt med å utvikle et attraktivt leilighetsprosjekt, avslutter Strandenes.

Tekst og foto: Jørn Hindklev


Flere prosjekter