Esset satser 70 millioner på printede interiørplater

Rett utenfor Kragerø har Esset Decor satt opp den første fabrikken av sitt slag i verden for digitalt print på MDF-interiørplater.

Den nye produksjonslinjen er et resultat av en ide Esset-eier Morten Bakken har jobbet med i mange år.

- Prinsippet er digitale print på MDF-plater. Vi grunner først, så print og avslutter med en topplakk. Resultatet blir en veldig slitesterk plate, som også er overmalbar, sier Bakken til Byggeindustrien.

Produksjonen av de innvendige vegg- og takplatene har akkurat kommet i gang. Foreløpig har man valgt å satse på forskjellige tre-, betong- og flismønster. Dybdeskanningen gir de nye platene et autentisk utseende, som blir forsterket av at ingen plater i samme pakke er like.

Platene har forskjellige feste- og bruksområder. Esset har blant annet en egen patentert klikkskjøtløsning, og en egen fuktbestandig plate. Av de mønstrene de starter med er det betongplatene har skapt størst begeistring i markedet.

Bakken har selv utviklet den nye produksjonslinjen, og forteller at den er bygget på mange av prinsippene fra bilproduksjon. En av de viktigste maskinene på linjen er skanneren. Med et fokus på 17 centimeter klarer denne å gjenskape enhver høydeforskjell. Esset har kommet frem til at sluttresultatet blir vesentlig bedre når de skanner modeller og ikke lager digitale bilder.

Esset har allerede sikret seg flere kjedeavtaler, og i løpet av oktober håper de at det ferdige produktet skal være ute i byggevarehandelen.

Totalt har Esset investert rundt 70 millioner kroner på det nye fabrikkområdet som har Kragerø-skjærgården som nærmeste nabo. Hittil er det satt opp 4.000 kvadratmeter kaldlager og 2.500 kvadratmeter produksjonslokaler. Flere fabrikkbygg og en innovasjonspark er også under planlegging på den 54 mål store tomten.

Les mer i Byggeindustrien nr. 14.