Firesafe ansetter ny entreprisesjef

Firesafe har ansatt Ståle Fuglén som entreprisesjef for å styrke sin virksomhet. Målet er å komme tidlig nok inn til å lage de beste løsningene.

I nybygg er brannsikring ofte for sent inne i prosessen. Denne feilen koster tid og penger for entreprenøren, men verst av alt er at brannsikringen ikke blir optimal.

– Vi merker tydeligere enn før at hovedentreprenørene ønsker et tettere og mer langsiktig samarbeid. Ofte ønsker de at vi skal være med tidlig når de har totalentrepriser, noen ganger også i anbudsfasen. Som en totalleverandør innen brannsikring som kan tilby både utvikling av brannkonsept, detaljprosjektering og utførelse, har vi mulighet til å utforme gode løsninger sammen med entreprenøren. Vi kommer til å fokusere mer på Firesafe som en totalleverandør i fremtiden. Nå markerer vi dette med hel ny profil, ny logo og nye nettsider, sier Morten Ameln, administrerende direktør og eier av Firesafe.

Underleverandører som Firesafe er en god indikator på hvordan det går med byggebransjen. Hittil i år har selskapets omsetning vokst 30 prosent, sammenliknet med første halvår i fjor. I år forventer Firesafe en omsetning på ca 350 millioner kroner.

Dobbeltarbeid er dyrt
Alle bygg må brannsikres.

– Likevel tas detaljprosjekteringen, for brannsikring av nye bygg sjelden med i startfasen av byggeprosjekter. Den sviktende planleggingen fører til dårlige løsninger hvor brannsikkerheten ikke er tilstrekkelig ivaretatt, og i en hektisk sluttfase blir resultatet gjerne bruk av dyre spesialprodukter. Ved å inkludere brannsikringskompetansen tidlig i prosjektet unngår entreprenøren de dyre løsningene, heter det i en melding fra selskapet.

– Det er underlig at så mange entreprenører venter så lenge med å engasjere branntekniske rådgivere i byggeprosjekter. Det er lite hensiktsmessig å prosjektere, og ikke minst, bygge deler av bygningene flere ganger, sier Ståle Fuglén, ny leder for Firesafes entreprenørvirksomhet i Norge. Det finnes flere klassiske eksempler på dette, f.eks. at stålbjelker som bør sikres med brannmaling, har blitt kledd inn i vegger, eller at kabler har blitt trukket gjennom brannskiller. Å måtte endre på dette i ettertid gir løsninger med lavere kvalitet til en høyere kostnad. Sen involvering av brannsikringskompetanse gir også vanskelige fremdriftsplaner. Branntetting kan ikke gjennomføres i én operasjon, og må derfor gjøres etappevis.

– Etter 30 års erfaring med leveranser av komplette brannsikringsløsninger, ser vi i Firesafe at det har skjedd mye bra de siste årene. Det er likevel langt igjen til at brannsikring blir tatt skikkelig på alvor, sier Fuglén.

Bedre koordinering og samspill
God koordinering mellom brannteknisk rådgiver, utførende brannsikringsentreprenør og hovedentreprenør gir de beste løsningene. Da har brannsikring tilstrekkelig med frihetsgrader til å implementere de beste løsningene.

- Det sier seg selv at når branntekniske rådgivere kommer med råd og tips helt fra begynnelsen, så sparer entreprenør mye tid og penger. I noen tilfeller vil jeg tro besparelsene kan komme opp i 10-15 prosent av brannsikringskostnadene. I tillegg hadde det jo gjort hverdagen lettere for alle parter, sier Fuglén.