Sandum lærte å spare drivstoff

Modum-bedriften Sandum AS, som eies av Oslo Vei AS, gjennomførte nylig et vellykket kurs i drivstoffvennlig kjøring.

Sandums lastebil- og varebilsjåfører måtte først kjøre en forhåndsdefinert rute på 35 kilometer sammen med instruktør, men uten instruksjon. Deretter ble det gitt felles teoriundervisning om drivstoffvennlig kjøring før sjåførene til slutt måtte kjøre samme rute på nytt, men denne gangen ga instruktøren tips og råd underveis.

Etter endt kurs kunne lastebilsjåførene, som kjørte med full last og henger, vise til en gjennomsnittlig drivstoffbesparelse på 10 prosent, mens for varebil ble besparelsene noe lavere. Kurset ble gjennomført av GH Truck Training.

- Vi er veldig fornøyd med gjennomføringen av kurset, og vi får gode tilbakemeldinger fra sjåførene. De er overrasket over hvor lite som skal til for å spare mye diesel, sier Randi Kittelsen, HMS- og kvalitetssjef i Oslo Vei.

Da Oslo Vei AS gjennomførte det samme kurset i 2010, viste målingene en reduksjon i drivstofforbruk på mellom 2 og 22 prosent. Gjennomsnittlig sparte Oslo Veis sjåfører 10,75 prosent drivstoff, noe som på årsbasis tilsvarer en besparelse på en halv million kroner. I tillegg kommer selvsagt også miljøgevinsten man oppnår ved lavere drivstofforbruk.

- Kjøreinstruktør Gorm Hansen fra GH Truck Training understrekte at det ikke bare er økonomiske og miljømessige gevinster ved å endre kjørestil. Man oppnår også helseeffekter gjennom mindre stress i arbeidshverdagen og redusert støy i førerhuset, forteller Randi Kittelsen

Sandum driver til daglig med rørfornying uten å grave. De er en av landets ledende bedrifter på den miljøvennlige ”no-dig” teknologien, og ble nylig sertifisert som Miljøfyrtårn.