Kronprinsen åpnet havvindparken Sheringham Shoal

Kronprins Haakon sto torsdag for den offisielle åpningen av havvindparken Sheringham Shoal, bygd av Statoil og Statkraft utenfor kysten av Norfolk, Storbritannia.

- Statoil har gjennom Sheringham Shoal demonstrert at vi kan utnytte 40 års erfaring fra offshore olje- og gassvirksomhet til å bygge ut havvind. Sammen med vår partner Statkraft har vi hatt et godt samarbeid med britiske myndigheter, lokalsamfunn og leverandører. Jeg er stolt over at vi nå, takket være denne fellesinnsatsen, kan levere vårt første storskala kommersielle prosjekt innen fornybar energi, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Kronprinsen åpnet vindparken under en offisiell seremoni ved det historiske godset Holkham Hall i North Norfolk med støtte fra den britiske ministeren for energi og klimaendringer Edward Davey, olje- og energiminister Ola Borten Moe, næringsminister Trond Giske, og eierne, Statoils konsernsjef Helge Lund og Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Sheringham Shoal eies med 50 prosent hver av Statoil og Statkraft gjennom joint venture-selskapet Scira Offshore Energy Limited. Åpningen skjer fire år etter at Scira ble gitt konsesjon av britiske myndigheter, og tre år etter at byggingen startet.

- Fullføringen av Sheringham Shoal er en milepæl som bygger på Statoil offshore-erfaring og Statkrafts kompetanse som Europas største produsent av fornybar energi. Elektrisiteten som produseres bidrar i betydelig grad til den ambisiøse britiske planen om å øke bruken av fornybar energi, og skape lokale arbeidsplasser og vekstmuligheter, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

- Vi må få fart på økonomien igjen, og en sterk vekst i kapasitet innen fornybar energi i UK er avgjørende for å oppnå dette, sier den britiske ministeren for energi og klimaendringer, Edward Davey.

- Sheringham Shoal vil spille en viktig rolle ved å forsyne 220.000 husstander med elektrisitet og skape arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Dagens åpning viser også styrken i de strategiske forbindelsene mellom Storbritannia og Norge. Investeringer i den britiske energimiksen må komme fra stadig nye og ulike kilder, og Sheringham Shoal er et utmerket eksempel på dette, sa han videre.

I følge pressemeldingen har lokalbefolkningen i Scira, lokalisert i North Norfolk de siste tre årene forberedt seg på å overta driften av Sheringham Shoal, og nå skal omkring 60 personer fra lokalsamfunnet arbeide fulltid med å drive og vedlikeholde vindparken.

Fullføringen av havvindparken Sheringham Shoal betyr at Storbritannia nå har mer en 2,5GW vindenergikapasitet i drift og opprettholder posisjonen som ledende i verden på installerte havvindanlegg.

Statoil og Statkraft arbeider sammen med de to andre partnerne RWE og SSE i Forewind-konsortiet med å modne Dogger Bank-prosjektene fram mot konsesjon. Dogger Bank prosjektene kan samlet bli verdens største havvindutbygging, 120 kilometer utenfor kysten av Storbritannia.