Kan spare 1,5 milliarder årlig på energieffektivisering

Energieffektivisering av næringsbygg i Oslo kan gi innsparinger på 30 prosent, viser beregninger Siemens har gjort. Det tilsvarer 1,5 milliarder kroner i året.

– Næringslivet kan spare enorme summer, og kaster i dag penger ut av vinduet. Energieffektivisering skiller seg fra andre klimatiltak. Her er det penger å tjene og miljø å spare, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

En fersk undersøkelse gjennomført for prosjektet Oslo Smart City viser at energieffektive bygg står høyt på ønskelisten til leietakere i Oslo. Likevel skjer det lite eller ingenting med bygningsmassen i Oslo.

– De som ikke satser på energieffektivisering går baklengs inn i fremtiden, mener Hauge.

Onsdag åpnet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell aksjonen "Ja til det store strømkuttet" i Oslo.

– Eiere av næringsbygg bør innse at energieffektivisering er bra for miljøet og at det kan være penger å tjene på dette, sier Solhjell.

Bellona-leder Hauge mener de som ikke fokuserer på smartere energibruk, blir parkert i konkurransen om fremtidens leietakere.

– Det er bare å sette i gang, men det må gjøres nå, sier Frederic Hauge.

Undersøkelen Oslo Smart City har gjort, viser at hele 85 prosent av leietagerne av næringsbygg mener det er viktig at bygget de leier bruker så lite strøm som mulig. Likevel går arbeidet med å energieffektivisere eksisterende bygg svært sakte.

Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens, mener det er behov for å snakke mer om løsningene som finnes for at flere skal prioritere å gjennomføre energieffektiviseringstiltak i sine bygg.

– Interessen for energieffektivisering er høy. Alle politiske partier er for, og alle ønsker selvfølgelig å bruke mindre strøm. Det er helt tydelig at vi trenger å få frem hvor enkelt det er å komme i gang med energieffektivisering, så flere tar i bruk teknologien som finnes, sier Dyb i pressemeldingen.