Boligprisdebatt over alle støvleskaft

– Det er ikke energikrav, tekniske krav og tilgjenglighet i nybygg som jager boligprisene i været.

Det sa kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete under Direktoratet for byggkvalitet sitt forenklingsverksted Bygg Enkelt onsdag.

– Når vi vet at boligene som omsettes stort sett er boliger som allerede er bygd, er det først og fremst den eksisterende byggmassen som setter standarden for boligprisene i et område, sa kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete under Direktoratet for byggkvalitet sitt forenklingsverksted Bygg Enkelt.

Hun la ikke skjul på hva hun mener om boligprisdebatten som har rast i sommer.

– Jeg synes det har gått over alle støvleskaft, spesielt når man trekker fram de tekniske forskriftene, krav til tilgjengelighet og energikrav som noen av hovedargumentene på hvorfor prisene stiger. Det er noe som skurrer for meg når vi vet at vi har høge lønninger, lave renter og ikke minst et skattesystem som til de grader favoriserer eiendomsinvesteringer, sa Liv Signe Navarsete.

Men kommunal- og regionalministeren mener likevel det må bygges flere boliger.

– Ja, det er tøft for ungdommer å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo, og ja, det må bygges mye mer. Kommunene er nødt til å tilrettelegge mange flere tomter.

– Samtidig finnes det ferdigregulerte tomter for 20 000 boliger i Oslo som ingen bygger på. Hvorfor? Jo, fordi at dersom man bygger i Oslo øst, så vet utbyggerne at nivået på den eksisterende byggmassen er såpass mye lavere der enn på Oslo vest at man tjener mindre på prosjektene. Sånn er det, og det vet dere, sa Navarsete til konferansedeltakerne som besto av tunge navn fra både boligprodusentene, kommunene, myndighetene og forsknings- og utviklingsmiljøet.